Fraxinus mandshurica var. mandshurica - mantšuriansaarni

Mantšuriansaarni muistuttaa kotimaista lehtosaarneamme (F. excelsior), mutta mantšuriansaarnen lehdet ovat huomattavasti kookkaammat ja versot jykevämmät; se näyttää ikään kuin karkeammalla siveltimellä piirretyltä. Viimeisen kasvukauden verso- tai kasvainranka on tylppäsärmäinen. Tuulipölytteiset kukat ilmestyvät ennen lehtiä ja ne ovat sekasopuisia (eli puulla voi olla kaksineuvoisia kukkia tai yksinomaan hede- tai emikukkia taikka sitten näitä kaikkia samassa puussa).

Suurine lehtineen mantšuriansaarni muistuttaa myös kovasti pohjoisamerikkalaista mustasaarnea (F. nigra) ja jotkut kasvitieteilijät pitävätkin näitä kahta saarnea keskinäisinä alalajeina. Luontaisesti mantšuriansaarni kasvaa Itä-Aasiassa harvoissa rinnemetsissä ja valoisissa jokilaaksolehdoissa. Se on luontaisesti sopeutunut mantereiseen ilmastoon, mistä syystä sen pakkasenkesto on kotimaista saarnea parempi, mutta samoin on keväinen hallaherkkyys kahta pahempi. Mantšuriansaarni sopiikin parhaiten kasvatettavaksi halloilta suojaisille paikoille maamme itäosiin.

Suomenkielinen nimi
Mantšuriansaarni
Heimo
Oleaceae
Suku
Fraxinus
Laji
mandshurica
Muunnos (var.)
mandshurica
Koko
10–20 m, jopa 30 m luontaisilla alueillaan.
Kotipaikka
Pohjois-Kiina, Venäjän Kaukoitä ja Korea.
Kuvaus
Kookas, jykeväoksainen lehtipuu, jolla päätöpariset, parilehdykkäiset, 25–40 cm kertolehdet, joissa lehdyköitä kymmenkunta. Varhain kehittyvä syysväritys on kullankeltainen.
Kasvupaikka
Aurinkoinen tai puolivarjoinen, runsasravinteinen, tuore, kostea tai märkä kasvupaikka.
Menestyminen
Vyöhykkeet (I) II–V, myös alkuperästä riippuen.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Location