Prunus serotina - kiiltotuomi

Kapeansoikeat lehdet kiiltelevät kauniin tummanvihreinä amerikkalaisen kiiltotuomen kartio- tai keilamaisesti kasvavassa latvuksessa. Lämpiminä syksyinä lehdet pukeutuvat keltaisen ja punaisen sävyihin. Kiiltotuomi kukkii lehtien puhjettua, viikko tai kaksi kotimaisen metsätuomen (P. padus) jälkeen. Hedelmä on tuomenmarjaa suurempi, aluksi punainen, ja muuttuu kypsyessään punaisenmustaksi.

Parhaat kiiltotuomet kasvavat hyvin säännönmukaisiksi ja lopulta metsätuomea kookkaammiksi. Vanhemmiten niiden oksat alkavat riippua, ja runkoihin ja oksiin kehittyy hieno rosokuori. Kiiltotuomen kaunis puuaines on arvokasta, niin sanottua kirsikkapuuta.

Kotiseudullaan Pohjois-Amerikassa kiiltotuomea saa taimistoista hakemalla hakea. Ilmeisesti se on siellä liian tavallinen. Suomessa sitä on viljelty toistaiseksi melko vähän. Mustilassa kiiltotuomia kasvaa Etelärinteellä, ja niiden joukosta löytyy ilmeisesti Suomen vanhin ja kookkain yksilö. Kotiseudullaan kiiltotuomi leviää runsaasti siemenistään, ja myös Suomenlahden eteläpuolella karkailutaipumus on pantu merkille. Mustilassa tai muualla Suomessa leviämistä ei ole havaittu.

 

Suomenkielinen nimi
Kiiltotuomi
Heimo
Rosaceae
Suku
Prunus
Laji
serotina
Koko
6–18 m puu.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikan itäosat Nova Scotiasta Floridaan.
Kuvaus
Ruskeakuorinen, juurivesaton ja oraton, terve puu. Kapean kartio- tai keilamainen latvus, hyvin tummanvihreät, kiiltävät lehdet, kukkii pitkin valkoisin tertuin lehtien puhjettua. Punaisenmustat hedelmät ovat 8 mm paksuisia ja niiden kärjissä erottuvat verhiön jäänteet.
Kasvupaikka
Aurinkoinen, runsasravinteinen, tuore–märkä kasvupaikka. Pitää kalkista.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
prunus_serotina_runko_jsaarinen.jpg
Location