Acer palmatum - japaninvaahtera

Japaninvaahtera on monimuotoinen, kasvutavaltaan erittäin elegantti ja sirorakenteinen pensas tai pikkupuu. Se on erityisesti japanilaisen puutarhataiteen tärkeimpiä kasveja, mutta se on suosittu myös Euroopassa ja Amerikassa alueilla, joissa ilmasto on riittävän leuto kasvattaa japaninvaahterasta jalostettuja satoja erilaisia lehti- ja värimuotolajikkeita. Suomessakin lajikkeita on kokeiltu yleensä erittäin huonolla menestyksellä.

Kun japaninvaahteraa luonnossa kasvaa kuitenkin myös kylmätalvisilla seuduilla, on Mustilassa lähdetty kokeilemaan sen luonnonmuotojen kasvatusta. Vuonna 2000 istutetut kaksi tainta ovat menestyneet paljon odotettua paremmin ja ovat nyt yli miehenkorkuisia, siroja pikkupuita, joilla on kaunis lehdistö ja upea ruska. Toinen on tuotu siemenenä Kanadasta vuonna 1991 ja toinen Hokkaidolta siemenkeruumatkalla 1993. Molemmat edustavat pohjoista, leveälehtistä alalajia A. palmatum subsp. amoenum, jota joskus pidetään omana lajinaan. Vuonna 2011 Mustilaan hankittiin myös kaksi korealaista japaninvaahteraa, joiden odotetaan menestyvän ainakin kohtalaisesti.

Suomenkielinen nimi
Japaninvaahtera
Heimo
Aceraceae
Suku
Acer
Laji
palmatum
Koko
Suomessa 3–5 m. Kotiseudullaan voi olla huomattavasti suurempi.
Kotipaikka
Japani, Korean niemimaa, Itä-Kiina, Taiwan.
Kuvaus
Pienikokoinen, kauniskasvuinen puu tai pensas, jolla on erittäin sirot lehdet ja näyttävät syysvärit.
Kasvupaikka
Aurinko - puolivarjo, runsasravinteinen, tuore. Japaninvaahtera kasvaa luontaisesti tuoreissa, ravinteikkaissa lehti- ja sekametsissä.
Menestyminen
Mustilassa viljellyillä alkuperillä vyöhykkeet I–II. Taimistokannoilla vyöhyke (I).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
acer_palmatum_lehti_jreinikainen.jpg