Acer pseudoplatanus - vuorivaahtera

Vuorivaahtera on kaunis keskieurooppalainen puu, joka voi elää 300-vuotiaaksi ja jonka kupolimainen latvus saavuttaa tuolloin juhlavat mitat. Sillä on isot ja heleän vihreät, viisihalkoiset lehdet. Ne muistuttavat kotoisen metsävaahteramme (A. platanoides) lehtiä, mutta lehden liuskat ovat suipompia ja reunat pyöreämpiä. Suomessa vuorivaahtera ehtii vain harvoin saada näyttäviä syysvärejä. Lehdettömänäkin vuorivaahtera on helppo tunnistaa vihreinä säilyvistä kasvusilmuistaan.

Vuorivaahtera on Suomessakin julistettu silmällä pidettäväksi vieraslajiksi, sillä sen on todettu monin paikoin Skandinaviassa levinneen puutarhoista ympäröivään luontoon. Suomessa vuorivaahtera kuitenkin kasvaa kestävyytensä äärirajoilla, ja sen leviäminen on ollut toistaiseksi vähäistä ja satunnaista.

Mustilassa kasvaa useita vanhoja vuorivaahteroita, jotka ovat pysyneet pienehköinä ja pensasmaisina palelluttuaan kylminä talvina. Nokkalaan istutettiin syksyllä 2009 metsikkö neljästä Slovakian vuoristoista kerätystä alkuperästä. Niiden oletetaan viihtyvän mantereisessa ilmastossa keskieurooppalaisia taimistokantoja paremmin.

 

Suomenkielinen nimi
Vuorivaahtera
Heimo
Aceraceae
Suku
Acer
Laji
pseudoplatanus
Koko
Suomessa saavuttaa n. 10 m, luonnossa jopa 30 m.
Kotipaikka
Manner-Eurooppa.
Kuvaus
Kesävihanta leveälatvuksinen puu, 5-halkoiset suuret lehdet, kanelinruskea runko.
Kasvupaikka
Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka, runsasravinteinen, tuore kasvualusta. Sietää kalkkia ja savea.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II(–IV), riippuen suuresti alkuperästä.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
acer_pseudoplatanus_kukkaoksa_rungolla_jreinikainen.jpg