Rubus parviflorus - valkovatukka

Isolehtinen valkovatukka on pohjoisamerikkalainen, Suomessa täysin talvenkestävä puisto- ja suojapensas. Samaan vatukoitten (Rubus) sukuun kuuluu ruohoja ja juurivesallisia pensaita, joista monia viljellään marja- ja koristekasveina tai hyödynnetään luonnossa poimien. Tutuin lienee koko maassa yleinen vadelma eli vattu (R. idaeus).

Valkovatukka eroaa meillä yleisemmin kasvatetusta punakukkaisesta tuoksuvatukasta (R. odoratus) valkoisilla kukillaan ja matalammalla kasvullaan. Se myös tekee tuoksuvatukkaa useammin hedelmiä, jotka ovat syötäviä. Valkovatukoita käytetään kuitenkin vain koristepensaina.

Tiiviiksi kasvustoksi leviävä valkovatukka viihtyy myös varjoisissa metsäpuutarhoissa. Mustilassa se peittää maata pähkinäpensaiden alla Pähkinärinteessä ja jää siellä noin puolimetriseksi. Se leviää maavarsiensa avulla tehokkaasti, mikä on istutuspaikkaa valittaessa otettava huomioon.

Suomenkielinen nimi
Valkovatukka
Heimo
Rosaceae
Suku
Rubus
Laji
parviflorus
Koko
0,5–1,5 m.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikan länsirannikko ja erillinen esiintymä idempänä.
Kuvaus
Yksittäis-, puisto- ja suojapensas. Varjopaikoilla upea maanpeittopensas, eritoten syksyisin. Valkoiset kukat keskikesällä.
Kasvupaikka
Aurinkoon ja puolivarjoon. Pitää tuoreesta, ravinteikkaasta kasvualustasta. Ei siedä seisovaa vettä.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–VI.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Location