Carpinus cordata - herttavalkopyökki

Hidaskasvuinen herttavalkopyökki on saanut tieteellisen ja suomenkielisen nimensä herttatyvisistä lehdistään, jotka ovat kookkaammat kuin muilla Suomessa viljellyillä valkopyökeillä. Loppukesällä kehittyvät siemennorkot ovat pitkät ja euroopanvalkopyökkiin (C. betulus) verrattuna kapeat, ketunhäntämäiset. Lehtien varistua ne jäävät koristamaan puuta alkutalveen saakka. Lehtien syysväritys vaihtelee, mutta on parhaimmillaan oranssinpunainen. Vanhemmiten puulle kehittyy liuskoina irtoava kaarna, jolloin ero euroopanvalkopyökkiin on myös talviasussa selvä.

Siellä missä ne hyvin viihtyvät, ovat valkopyökkien monimuotoisen suvun puut arvostettuja koristepuita kauniin kasvutapansa ja tuuhean lehdistönsä vuoksi. Ne sietävät melko monenlaisia kasvupaikkoja ja niin varjoa kuin aurinkoakin. Taimivaiheessa ne ovat jäniksille ja rusakoille vastustamaton talviravintokasvi, joten taimet on syytä suojata verkoilla. Herttavalkopyökki on kotoisin laajalta alueelta Itä-Aasiasta. Oikealla alkuperällä sen pitäisi olla yksi sukunsa kestävimmistä lajeista ja menestyä ainakin eteläisimmässä Suomessa.

Suomenkielinen nimi
Herttavalkopyökki
Heimo
Betulaceae
Suku
Carpinus
Laji
cordata
Koko
6–12 m, luonnossa kookkaampikin.
Kotipaikka
Japani, Korea ja Pohjois- ja Koillis-Kiina.
Kuvaus
Tiheälatvuksinen mutta siro puu.
Kasvupaikka
Aurinkoisesta varjoisaan, vaatimaton maan laadun suhteen, mutta suosii keskiravinteikkaita ja ravinteikkaita tuoreita maita.
Menestyminen
Vyöhykkeet I (II), mutta kokemukset lyhytaikaisia.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
carpinus_cordata_pietari_jsaarinen.jpg