Carpinus turczaninowii - nikolainvalkopyökki

Nikolainvalkopyökki on harvoin läntisissä puutarhoissa kasvatettu pieni ja erittäin kaunis puu, joka kehittää säännöllisen pyöreän latvuksen. Meillä tämä itäaasialainen valkopyökki tuskin kasvaa omenapuuta suuremmaksi. Puulla on syvänvihreät, kiiltävät ja hammaslaitaiset lehdet, jotka asettuvat oksille kauniiksi kuvioiksi valkopyökkien tapaan. Keväällä lehdet puhkeavat pronssinvärisinä ja syksyllä saavat räiskyvän oranssinkeltaisen syysvärin, jossa voi olla mielenkiintoisen näköisiä, selvärajaisia punaisia läikkiä. Syksyllä puun tunnistaa myös valkopyökeille tyypillisistä roikkuvista paperilyhtymäisistä pähkylänorkoista.

Hidaskasvuinen ja kuivuuteen sopeutuva nikolainvalkopyökki on suosittu bonsaikasvi. Muuten puun kestävyys Suomen olosuhteissa on vielä arvailujen varassa, sillä kasvatuskokemuksia on vähän. Ruotsissa siitä on saatu hyviä kokemuksia, ja Mustilassakin se on vaikuttanut alustavasti lupaavalta. Kotiseuduillaan Pohjois-Kiinan ja Korean rinnemetsissä se joutuu talvisin kestämään kovia pakkasia, mutta saa paistatella kesäisin Suomea selvästi lämpimämmässä ilmanalassa.

Suomenkielinen nimi
Nikolainvalkopyökki
Heimo
Betulaceae
Suku
Carpinus
Laji
turczaninowii
Koko
Kotipaikoillaan 10–15 m, meillä tuskin yli 5 m.
Kotipaikka
Pohjois-Kiina, Korea, Japani.
Kuvaus
Kesävihanta harmaarunkoinen pikkupuu, jolla on soikeat hammaslaitaiset lehdet ja niissä nukkaa alapintojen suonissa. Kukinta ennen lehtien puhkeamista, kukilla ei koristearvoa.
Kasvupaikka
Aurinkoinen ja lämmin, keski- tai runsasravinteinen, kuivahko. Kalkinsuosija.
Menestyminen
Vyöhykkeet I (II).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
carpinus_turczaninovii_lehdet_jsaarinen.jpg