Weigela florida - komeakotakuusama

Komeakotakuusaman tieteellisessä nimessä florida kertoo pensaan olevan kukkea; kotipaikan kanssa sillä ei ole tekemistä, sillä komeakotakuusama tulee Itä-Aasiasta. Viroksi kasvi on kaunis weigela. Nimet kuvaavat hyvin tätä runsas- ja ruusunpunakukkaista pensasta, jonka heleänvihreät lehdet korostavat kukkien väriä. Puhjetessaan lehdet ovat hieman punertavia. Lämpimänä kesänä kukinta saattaa jatkua myöhälle syksyyn.

Kauniiden, torvimaisten kukkien lisäksi kasvattaja pääsee ihailemaan talvella avautuvien siemenkotien tarjoamaa näytelmää: siemenkodat ovat sisältä vaaleampia kuin ulkopuolelta, ja houkuttelevat pitkin talvea tiaisia ruokailemaan.

Mustilassa komeakotakuusamaa kasvaa hyvin menestyvänä Alppiruusulaaksossa ja Etelärinteellä. Mantšurian ja Keski-Korean kylmiltä vuorilta peräisin olevat alkuperät vaikuttavat talvenkestävyydeltään hollantilaisia taimistokantoja kestävämmiltä.

Pensas kasvaa enemmän leveyttä kuin korkeutta, joten sille kannattaa varata hyvin tilaa. Se kestää jonkin verran varjostusta, mutta kukkii runsaimmin täydessä valossa.

Suomenkielinen nimi
Komeakotakuusama
Heimo
Caprifoliaceae
Suku
Weigela
Laji
florida
Koko
1–2 m pensas.
Kotipaikka
Pohjois- ja Koillis-Kiina, Korea, Japani.
Kuvaus
Matala, rento-oksainen pensas. Vaalean- tai ruusunpunaiset kellomaiset, suuret kukat ovat 3–7 kukan kukintoina. Hedelmä on kota. Ei syysväriä.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore, hyvin läpäisevä maa, lievästi hapan.
Menestyminen
Sopivan alkuperän kasveilla vyöhykkeet I-II (III).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
weigela_florida_kukinta_jsaarinen.jpg