Acer shirasawanum - hondonvaahtera

Hondonvaahtera on hidaskasvuinen puu tai meillä vain pienehkö pensas, jonka vaalealehtinen lajike 'Aureum' on Keski-Euroopassa suosittu puutarhojen koriste. Suosioon ovat syynä hondonvaahteran erittäin kaunis kasvutapa, hidaskasvuisuus ja lehvästön keväisen heleä värisävy, joka säilyy koko kasvukauden. Syksyllä lehdet saavat vielä näyttävän syysvärin. Kukat ja siementen lenninsiivet ovat punaiset.

Laji kasvaa Japanissa luontaisena varjostavan puuston alla pensaskerroksessa. Vähäisen valon hyödyntääkseen lehdet asettuvat tuuheiksi kerroksiksi toistensa lomaan laakeille oksille, jotka kaartuvat kauniisti yläviistoon ja sivulle antaen pensaalle monista Kaukoidän kasveista tutun perijapanilaisen ilmeen. Auringossa lehdistö kärsii paahteesta, ja puutarhassa hondonvaahteralle tulisikin etsiä puolivarjoisa istutuspaikka suojapuuston alta.

Meillä hondonvaahteraa on pidetty talvenarkana, eikä sen menestymisestä täällä ole vielä pitkäaikaista kokemusta. Mustilan Alppiruusulaakson hondonvaahterat ovat vielä nuoria, mutta ovat toistaiseksi talvehtineet hyvin. Alkuperältään ne ovat Keski-Japanin vuorilta, joten niiden talvenkeston toivotaan olevan parempi kuin puutarhamuodoilla.

Suomenkielinen nimi
Hondonvaahtera
Heimo
Aceraceae
Suku
Acer
Laji
shirasawanum
Koko
3–5 m pikkupuu, kotiseudullaan voi olla paljon kookkaampi.
Kotipaikka
Honshun, Shikokun ja Kyushun saaret Japanissa.
Kuvaus
Kasvutavaltaan suppilomainen pikkupuu, jonka lehdet ovat pyöreät ja 9–13-halkoiset.
Kasvupaikka
Runsasravinteinen, puolivarjoisa tai varjoisa ja tuore kasvupaikka.
Menestyminen
Parhailla alkuperillä vyöhykkeet I–II.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
acer_shirasawanum2_ojussila.jpg