Carpinus japonica - japaninvalkopyökki

Japaninvalkopyökki on sukunsa sirokasvuisimpia lajeja. Monille japanilaisille puille tyypillinen, leveän nuokkuva oksarakenne korostuu tällä pikkupuulla pitkänomaisten, voimakassuonisten, sahalaitaisten lehtien ja nuokkuvien, pitkien siemennorkkojen ansiosta. Valkopyökeille tyypillisesti japaninvalkopyökkikin on melko vaatimaton kasvupaikkansa suhteen. Se on kuitenkin syytä sijoittaa luontaisia kasvupaikkoja jäljitellen suurempien puiden alle tai lomaan puolivarjoon.

Syysväriä ei japaninvalkopyökille juurikaan kehity, ja lehdet varisevat melko myöhään. Kesällä syvänvihreä lehdistö ja syksyä kohti ruskettuvat siemennorkkot tekevät siitä vastustamattoman viehättävän. Puu ei kehity kovinkaan suureksi, mutta leveähkö, hieman pensasmainen kasvutapa vaatii tilaa.

Vanhoja viljelykokemuksia ei japaninvalkopyökistä liiemmin ole. Mustilankin puut Atsalearinteen alaosassa, saarnien katveessa, ovat vielä nuoria. Sopivan siemenalkuperän japaninvalkopyökin voisi olettaa menestyvän ainakin eteläisimmässä Suomessa.

Suomenkielinen nimi
Japaninvalkopyökki
Heimo
Betulaceae
Suku
Carpinus
Laji
japonica
Koko
3–5 m, luonnossa jopa 15 m.
Kotipaikka
Japani.
Kuvaus
Nuokkuvaoksainen, leveälatvuksinen pikkupuu, jolla on kauniisti suonikuvioidut lehdet.
Kasvupaikka
Aurinkoisesta puolivarjoisaan, muilta kasvupaikkavaatimuksiltaan joustava.
Menestyminen
Oletettavasti vyöhykkeet I (II). Pitempiaikaisia kasvatuskokemuksia on vähän.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Location