Fraxinus rhynchophylla - idänsaarni

Idänsaarni kasvaa rehevissä, kosteissa rinnemetsissä ja jokilaaksoissa laajalla alueella, joka ulottuu Länsi-Kiinasta Koreaan ja Venäjän Kaukoitään. Suomessa viljellyt alkuperät ovat peräisin tämän alueen koillisosista, ja niistä on tunnistettavissa kaksi selvästi toisistaan poikkeavaa muotoa, var. rhynchophylla, jonka lehdykät ovat soikeat ja suippokärkiset kuten useimmilla saarnilla, ja var. densata, jonka lehdykät ovat isot ja leveät, jopa lähes pyöreät, ja hiekkapaperimaisen karheat.

Parhailla luontaisilla kasvupaikoilla idänsaarni voi kasvaa yli 20-metriseksi puuksi, mutta yleensä se jää selvästi pienemmäksi. Komeaksi kehittyäkseen se vaatii aurinkoisen, syvämultaisen ja kosteana pysyvän ravinteikkaan maaperän.

Idänsaarni puhkeaa lehteen saarnista viimeisimpänä ja siksi välttää yleensä keväthallat, joille monet saarnet ovat herkkiä. Ruskaan puut tulevat melko aikaisin, mikä kielii sopeutumisesta kylmään ilmastoon ja lyhyeen kasvukauteen. Syysvärityksessä on alkuperien ja yksilöiden välillä vaihtelua sameasta oranssinruskeasta loisteliaaseen viininpunaiseen.

Suomenkielinen nimi
Idänsaarni
Heimo
Oleaceae
Suku
Fraxinus
Laji
rhynchophylla
Koko
6–12 m.
Kotipaikka
Pohjois- ja Koillis-Kiina, Korea, Vladivostokin ympäristö.
Kuvaus
Kesävihanta suureksi kasvava puu, jolla harmaa runko ja yleensä 5-lehdykkäiset lehdet.
Kasvupaikka
Aurinkoinen, runsasravinteinen ja tuore, jopa märkä. Kestää myös tuulta ja ilmansaasteita hyvin, mutta ei siedä varjostusta.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III (vähäisistä kokemuksista päätellen).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
fraxinus_rhyncophylla_var_densata_ruska_jsaarinen.jpg