Pieris floribunda - karoliinankellovaivero

Karoliinankellovaivero on kaunis, parimetriseksi varttuva ainavihanta pensas, joka koristautuu jo syksyllä näyttävin kukkatertuin. Pystyissä toispuoleisissa tertuissa nuput talvehtivat odottaen seuraavan kevään kukintaa. Silloin niistä aukeaa pitkä rivi valkoisia, pieniä kelloja.

Kanervakasveihin kuuluvaan kellovaiveroiden sukuun luetaan vain seitsemän lajia, joista valtaosa kasvaa luontaisena Itä-Aasiassa. Karoliinankellovaivero on suvun ainoa luonnonvarainen edustaja Amerikassa. Harvinaisena eteläisten Appalakkien rinteillä kasvava pensas on kaikilta osiltaan myrkyllinen, joten se ei päädy talvellakaan sorkkaeläinten tai jänisten ruokalistalle.

Japaninkellovaiverolajikkeita (Pieris japonica) näkee usein puutarhamarkettien myyntitiskeillä, vaikka ne eivät yleensä ole meillä kestäviä. Karoliinankellovaivero on sen sijaan osoittautunut ainakin Etelä-Suomessa täysin kestäväksi. Silti tätä näyttävää, alppiruusujen seurassa hyvin viihtyvää pensasta ei juurikaan ole tarjolla taimimyymälöiden valikoimissa. Yhdysvalloissakin karoliinankellovaiveroa käytetään vain harvoin puutarhakasvina, vaikka se terveytensä ja kauneutensa puolesta sen hyvin ansaitsisi.

Suomenkielinen nimi
Karoliinankellovaivero
Heimo
Ericaceae
Suku
Pieris
Laji
floribunda
Koko
1,5–2 m.
Kotipaikka
Yhdysvaltain itäiset osavaltiot: Carolinat, Virginia, Georgia.
Kuvaus
Ainavihanta, korkeuttaan leveämpi pensas, jolla suikeat kiiltävät pienihampaiset lehdet. Kukinto 10 cm korkea pysty hankaterttu versojen päissä. Kukat valkoiset, hedelmä kota.
Kasvupaikka
Puolivarjo tai varjo, tuore, humuspitoinen ja hapan maaperä.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II tuulelta ja kevätauringolta suojattuna.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
pieris_floribunda_jreinikainen.jpg