Corylus colurna - turkinpähkinä

Turkinpähkinä kasvaa kotimaisesta pähkinäpensaasta poiketen isoksi, yksirunkoiseksi ja latvukseltaan säännöllisen kartiomaiseksi puuksi. Kaarna on kauniin korkkimainen ja korkkia muodostuu myös oksiin, jotka kesällä kuitenkin jäävät tuuhean, kauniin peittävän lehdistön alle. Syksyllä kypsyvät syötävät mutta kovin pienet pähkinät ovat tiiviinä 3–8 pähkinän rykelmänä, jokainen kapealiuskaisen suojuksen ympäröimänä.

Turkinpähkinä on kotoisin Kaakkois-Euroopasta ja Länsi-Aasiasta. Se kasvaa luontaisena tuoreissa, runsasravinteisissa, varjoisissa sekametsissä ja myös vuoristossa yli 1000 metrin korkeudella. Koska se kestää myös kaupunkien ilmansaasteita, sitä käytetään koristepuuna Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Myös Lounais-Suomessa se näyttää menestyvän, ja Mustilassakin turkinpähkinä on alkutotuttelun jälkeen viihtynyt toistaiseksi hyvin.

Suomenkielinen nimi
Turkinpähkinä
Heimo
Betulaceae
Suku
Corylus
Laji
colurna
Koko
Luontaisena 15–25 m, Suomessa jää matalammaksi.
Kotipaikka
Kaakkois-Eurooppa ja Länsi-Aasia.
Kuvaus
Latvukseltaan säännöllisen kartiomainen puu, jolla kauniin rosoinen, korkkimainen kaarna. Keväällä koristeelliset riippuvat hedekukinnot, syksyllä kypsyvät syötävät pähkinät.
Kasvupaikka
Puolivarjo, runsasravinteinen, tuore.
Menestyminen
Vyöhykkeet I (II). Eri alkuperiä on toistaiseksi kokeiltu vain vähän.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat