Betula ermanii - kivikoivu

Kivikoivu on levinnyt luontaisesti laajalle alueelle pohjoisessa Koillis-Aasiassa. Kasvutavaltaan se on monimuotoinen: Japanin ja Korean vuoristomuodot ovat tunturikoivua (B. pubescens subsp. czerepanovii) muistuttavia pensaita, kun taas esimerkiksi Sahalinin saarella kivikoivu kasvaa suoraksi ja verraten kookkaaksi. Paikoin se muodostaa laajoja, taloudellisestikin arvokkaita metsiä. Kivikoivun puuaines on "kovaa kuin kivi".

Viherrakennusta ajatellen parhaita kivikoivuja ovat pienet, monirunkoiset ja vänkkyräiset vuoristomuodot. Niissä lajille ominainen, valkoinen tai kermanvärinen, kauniisti helpeilevä tuohi tulee hyvin esille. Kivikoivua on viljelty Suomessa kauan mutta vähän. Se on kasvanut hyvin Oulussa asti ja menestyy todennäköisesti vielä pohjoisempanakin, ulottuuhan sen luontainen levinneisyysalue puurajalle asti.

Mustilassa kivikoivua on kasvanut vuosikymmeniä arboretumin pohjoisrinteellä taimipellon vieressä, ja siellä kasvaa yhä muutama keskikokoinen, hieman mutkarunkoinen puu. Niiden alkuperä on tuntematon. Parhaiden koristemuotojen etsimiseksi pohjoisrinteelle on 2000-luvulla istutettu monia uusia alkuperiä muun muassa Hokkaidolta, Sahalinilta, Magadanista ja Kamtšatkalta.

Suomenkielinen nimi
Kivikoivu
Heimo
Betulaceae
Suku
Betula
Laji
ermanii
Koko
5–15 m (vaihtelee alkuperän mukaan) puu tai pensas.
Kotipaikka
Koillis-Aasiassa (Japani, Korea, Venäjä, Koillis-Kiina) laajalla alueella.
Kuvaus
Yksi- tai monirunkoinen puu. Runko lumen-, kellan- tai punertavanvalkoinen tai harmaa (alkuperästä riippuen), tuohi irtoilee ohuina tai leveinä liuskoina. Suuret, leveät ja herttatyviset lehdet saavat syksyllä kauniin keltaisen syysvärin.
Kasvupaikka
Aurinko, keski–runsasravinteinen, tuore.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–V–?. Pohjoisimmat alkuperät menestynevät myös Lapissa.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
betula_ermanii_tateyama_horsholm_jsaarinen.jpg
betula_ermanii_runko_goteborg_jreinikainen.jpg
Location