Lonicera alpigena - alppikuusama

Keski-Euroopan vuoristoalueilla kasvava alppikuusama viihtyy auringossa, mutta pysyy kauniina ja lehtevänä varjoisampaankin kasvupaikkaan istutettuna. Matalahkon ja tuuhean pensaan lehdet ovat päältä kiiltävän tummanvihreät ja aika kookkaat kuusaman lehdiksi. Ne ovat muodoltaan soikeansuikeat ja lyhytruotiset, alta vaaleammat ja alkuun karvaiset. Pienet, pitkäperäiset kuusamankukat ovat kellertäviä ja kukan tukilehti on usein punertava, kuten kukinnoissa sikiäinten esilehdetkin. Kukinnot ovat muutaman sentin pituisissa perissä.

Alppikuusama tekee pareittain huomiota herättävät, kiiltävän punaiset marjat, joiden läpimitta on 12–13 mm, kuin pienet kirsikat, jotka oikein loistavat eloisanvihreää lehdistöä vasten. Pensas on siten varsin värikäs, ja kun se vielä kasvaa hyvin katveessakin, sille löytyy oivia kasvupaikkoja koti- ja metsäpuutarhoissa. Alppikuusama menestyy jopa vyöhykkeellä V.

Suomenkielinen nimi
Alppikuusama
Heimo
Caprifoliaceae
Suku
Lonicera
Laji
alpigena
Koko
1(–2) m.
Kotipaikka
Etelä- ja Keski-Euroopan vuoristot.
Kuvaus
Matalahko, jäykähkö ja pyöreäkasvuinen pensas. Vastakkain olevat lehdet ovat 5–10 cm mittaiset ja hyvin lyhytruotiset. Suhteellisen isot, kirkkaanpunaiset ja myrkylliset marjat.
Kasvupaikka
Aurinkoinen tai varjoinen, keskiravinteinen ja tuore kasvupaikka.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–V.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Location