Eleutherococcus senticosus - venäjänjuuri

Araliakasveihin (Araliaceae) kuuluva venäjänjuuri on sukunsa pohjoisin edustaja. Se kasvaa luontaisesti laajalla alueella Venäjän Amurilta Koreaan ja Japaniin asti. Siellä venäjänjuuri saattaa kasvaa jopa viisi metriä korkeaksi pensaaksi. Meillä se jää parimetriseksi. Mustilassa venäjänjuuri tuo trooppista eksotiikkaa Juhlapaikalle. Erinomaisen rehevä koristepensas leviää hiljalleen kasvupaikallaan juurivesoista. Tummat, kookkaat marjapallot ovat Mustilan syksyisiä erityisnähtävyyksiä erottuessaan liuskaisesta, keltaisen syysvärin saavasta lehdistöstä.

Venäjänjuuri on Suomessa harvinainen kasvitieteellisten kokoelmien ulkopuolella. Helppohoitoisena kasvina sitä voitaisiin käyttää laajemminkin paitsi yksittäispensaana puutarhoissa, myös viherrakentamisessa esimerkiksi tienvarsilla, sillä se sietää melko hyvin ilmansaasteita.

Venäjänjuuri eli siperian ginseng on myös tärkeä lääkekasvi, erityisesti Kiinassa ja Venäjällä, jossa sitä käytetään ginseng-juuren tapaan. Rohdosta valmistetaan yleensä juuresta ja sillä väitetään olevan yleisvahvistava ja immuniteettia lisäävä vaikutus.

Suomenkielinen nimi
Venäjänjuuri
Heimo
Araliaceae
Suku
Eleutherococcus
Laji
senticosus
Koko
1,5–2 m pensas.
Kotipaikka
Pohjois-Kiina, Korea, Venäjän Kaukoitä, Japani.
Kuvaus
Eksoottisen näköinen, piikkinen koristepensas. Syksyllä valmistuvat lähes pyöreät, mustat marjatertut ovat hyvin koristeellisia.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore humusmaa. Sietää syvääkin varjostusta, mutta vaatii viljavan, kuohkean ja syvämultaisen kasvupaikan.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–IV. Sopiva alkuperä saattaa menestyä lähes Pohjois-Suomessa asti.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
acanthopanax_hedelma_jreinikainen.jpg
Location