Amelanchier laevis - sirotuomipihlaja

Kahden vuodenajan kaunotar sirotuomipihlaja on kotoisin Yhdysvaltojen itäosista, jossa se kasvaa kuivissa tai kosteissa pensaikoissa metsänreunamissa. Se on sirokasvuinen pieni puu, joka kukkii keväällä lehtien puhkeamisen aikaan. Valkeat viisiterälehtiset kukat ovat harvahkoissa riippuvissa tertuissa. Syysväri on lämpimän oranssi ja kehittyy upeaksi joka syksy.

Viljeltynä sirotuomipihlaja on koristeellinen ja verrattain helppohoitoinen. Mustilassa sirotuomipihlaja on Etelärinteen hienoimpia puita toukokuussa, kun vastapuhjenneet, läpikuultavat, kuparinväriset lehdet kehystävät valkoisia kukkaterttuja. Elokuussa kypsyvät tummansiniset, mehukkaat ja makeat marjat maistuvat paitsi Arboretumin väelle myös linnuille. Tästä huolimatta sirotuomipihlaja on levinnyt puistoon lintujen kylvämänä vain satunnaisesti.

Suomenkielinen nimi
Sirotuomipihlaja
Heimo
Rosaceae
Suku
Amelanchier
Laji
laevis
Koko
3–6 m.
Kotipaikka
Itäinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus
Sirorakenteinen pieni puu, jonka lehdet ovat keväällä kuparinpunaisia ja saavat syksyllä oranssin ruskan. Kukkii toukokuussa valkein kukin. Elokuun alussa kypsyvät tummansiniset marjat ovat syötäviä ja makeita.
Kasvupaikka
Aurinko tai puolivarjo, keski- tai runsasravinteinen, kuiva tai tuore.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III (IV).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
amelanchier_laevis_kristiantheqvist.jpg