Quercus rubra - punatammi

Punatammen lehdet ovat teräväliuskaiset ja kookkaammat kuin kotimaisella metsätammella (Quercus robur). Voimakas punainen syysväri, joka hallitsee maisemaa syksyisin punatammen kotiseudulla Pohjois-Amerikan itäosissa, jää Suomessa yleensä vaisuksi ja ruskeanpunaiseksi.

Punatammen levinneisyysalue Pohjois-Amerikassa on hyvin laaja. Suomessa sitä viljellään ilmastollisesti vaativissa olosuhteissa, joten istutettavien puiden alkuperällä on suuri merkitys. Mustilan vanha punatammimetsikkö on hyvin menestyvä, mutta tuleentuu melko myöhään, joten se tuskin on aivan pohjoisinta mahdollista alkuperää. Etelärinteen alareunaan vuosituhannen vaihteessa perustettuun nuoreen metsikköön on istutettu lähes kaikkia Arboretumin 1993 ja 1996 siemenkeruumatkoilla kerättyjä alkuperiä. Hieman yllättäen aikaisin ja komein syysväri on kehittynyt Yhdysvalloista Wisconsinin osavaltion pohjoisisosta peräisin oleviin punatammiin.

Punatammen terho on valittu Arboretum Mustilan Ystävät ry:n tunnukseksi. Punatammi kuuluu Mustilan peruspuustoon, ja puun siemenenä tammen terho symboloi samalla uuden puun – tai vaikka kokonaisen metsän – syntymistä.

Suomenkielinen nimi
Punatammi
Heimo
Fagaceae
Suku
Quercus
Laji
rubra
Koko
10–20 m.
Kotipaikka
Itäinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus
Nopeakasvuinen tammi, jonka lehdet ovat kotimaista tammea kookkaammat ja teräväliuskaiset. Nimi viittaa punaiseen syysväriin, jota Suomessa kuitenkin näkee enimmäkseen vain nuorilla puilla.
Kasvupaikka
Aurinkoinen paikka, tuore, keski- tai runsasravinteinen maaperä. Ruska kehittyy parhaiten kalkkipitoisessa maassa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III. Talvenkestävyys vaihtelee alkuperän mukaan.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
quercus_rubra_siemen_jreinikainen.jpg
quercus_rubra_jreinikainen.jpg