Prunus americana - amerikanluumu

Korkeaksi pensaaksi tai pieneksi puuksi kasvava amerikanluumu muodostaa juurivesoistaan tiheikköjä kotiseudullaan Pohjois-Amerikan itä- ja keskiosien metsänreunoilla. Puu kukkii valkein kukin ennen lehtien puhkeamista. Myöhemmin se tuottaa syötäviä, 2–3-senttisiä, yleensä punertavia ja pinnoiltaan sinihärmeisiä hedelmiä, joiden maku vaihtelee eri puissa happamasta miellyttävän makeaan.

Amerikanluumua on viljelty kotiseudullaan kauan ja siitä on valittu parhaita yksilöitä hedelmäpuulajikkeiksi kylmille seuduille, joissa tavalliset luumupuut eivät menesty. Suomessakin amerikanluumua pidetään talvenkestävämpänä kuin hapankirsikkaa (P. cerasus), vaikka kasvatuskokemuksia on toistaiseksi vähän. Mustilaan istutetut nuoret puut ovat peräisin levinneisyysalueen pohjoislaidalta ja kehittyneet vaurioitta, vaikka kasvupaikka ei ehkä ole amerikanluumulle paras mahdollinen. Amerikanluumu viihtyy parhaiten aurinkoisilla, kuivilla ja lämpimillä paikoilla.

Suomenkielinen nimi
Amerikanluumu
Heimo
Rosaceae
Suku
Prunus
Laji
americana
Koko
Puu tai iso pensas, kotiseudullaan enintään 10 m.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikan itä- ja keskiosat.
Kuvaus
Juurivesallinen pensas tai pieni puu. Vihreät, puikeat–vastapuikeat lehdet, joiden ruodeissa ei ole rauhasnystyjä. Yksikotinen. Valkoiset kukat kolmen sarjoina, tuottaa syötäviä, 2–3 cm paksuisia, sinipunaisia, keltamaltoisia hedelmiä
Kasvupaikka
Kuiva ja lämmin paikka.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Location