Ilex rugosa - sahalininorjanlaakeri

Sahalininorjanlaakeri on hyvin matala varpumainen kasvi, jolla on uurteiset nahkamaiset lehdet ja suuret punaiset marjat. Se kasvaa luontaisena Sahalinin saarella Venäjän Kaukoidässä sekä Kuriilien saarilla ja kahdeksan vuoren huipulla Japanissa. Mitä korkeammalla vuoren rinteellä varpu kasvaa, sen matalampana se ryömii ja sen kapeammiksi ainavihannat lehdet käyvät.

Tämän karuihin oloihin sopeutuneen varvun voi olettaa menestyvän myös meillä, varsinkin siellä, missä lumisuoja on joka talvi taattu. Mustilassa se on Etelärinteen länsipäässä menestynyt hyvin useita vuosikymmeniä, ja sitä voitaisiin viljellä laajemminkin.

Amerikkalainen Kathleen Meserve ymmärsi sahalininorjanlaakerin arvon aloittaessaan risteytystyön talvenkestävien orjanlaakerilajikkeiden jalostamiseksi. Sen ja korkeakasvuisempien orjanlaakerien risteymistä on nimetty useita pihaorjanlaakerilajikkeita, joita kannattaa kokeilla meilläkin.

Suomenkielinen nimi
Sahalininorjanlaakeri
Heimo
Aquifoliaceae
Suku
Ilex
Laji
rugosa
Koko
20–40 cm varpu.
Kotipaikka
Japani, Kuriilien saariryhmä, Sahalinin saari.
Kuvaus
Maanmyötäinen varpu, jolla ainavihannat nahkamaiset, kapeat ja hammaslaitaiset lehdet, valkoiset kukat ja punaiset marjat.
Kasvupaikka
Puolivarjoisa tai varjoisa paikka viileällä rinteellä, jossa lumi säilyy pikään. Tuore ja keskiravinteinen kasvualusta
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II. Vain vähän kokemuksia Suomessa.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
ilex_rugosa_lehdet_jsaarinen.jpg
Plants
Location