Daphne mezereum - tibast

Den rosa, starkt doftande tibasten blommar före bladsprickningen och är en av våra mest bedårande lundväxter. Då man träffar på den i april-maj till exempel i skogen i Mustila, vid kanten av Nordsluttningen, Nötsluttningen eller i Rododendrondalen vet man att våren har kommit. Om hösten pryda tibasten av röda bär, som är mycket giftiga, såsom hela växten.

Tibasten trivs i lundaktiga skogar och är kalkälskande. I naturen är den i allmänhet glestväxande och hålls låg, men i god trädgårdsjord blir den en tät, till och med 1,5 meter hög buske. Tibast växer och blommar bra också i skugga. Under långa milda höstar kan man till och med se höstblomning.

Det finns också vitblommande tibast med gula bär, en sådan finns också i Mustila. Tibast är en populär växt i trädgårdar både i Europa och i Nord-Amerika och därför har det förädlats fram otaliga sorter, även med fyllda blommor.

På Åland är tibasten fredad, på andra håll är insamlande för försäljning förbjuden. Tibast tycker inte om att flyttas och därför bör man inte heller flytta den från naturen till trädgården.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
daphne_mezereum_kukka_jreinikainen.jpg