Magnolia × kewensis 'Wada's Memory' - magnolia 'Wada's Memory'

Den snabbtväxande och redan som ung riktblommande magnolian 'Wada's Memory' är namngiven till minne av den kända japanska plantskoleodlaren Koichiro Wada. University of Washington i Seattle erhöll ett parti plantor av Wada i mars 1940. Plantorna växte till sig och visade sig vara typiska japanska magnolior frånsett ett exemplar med avvikande beteende. Detta exemplar växte snabbt till rikliga former och gick i blom redan i unga år. Man antar att den här plantan är en spontan korsning mellan två naturligt förekommande magnolior i Japan, japansk magnolia (M. kobus) och pilbladsmagnolia (M. salicifolia).

De doftande och stora blommorna spricker ut på bar kvist och klär in trädet i vitt genast när väderleken blivit varm. Hos oss inträffar detta i allmänhet i slutet av april. Blommornas kronblad är över 10 cm långa och till en början uppåtriktade men böjer sig när de slår ut för att så småningom hänga neråt. Den minsta lilla vindil får kronbladen att flaxa som en flock stora fjärilar på jakt efter föda. När blomningen efter en till två veckor är över bjuder trädets stora mahognybruna blad på ett nytt spektakel. Det vackra trädet drar till sig uppmärksamhet också på sommaren när bladen slagit ut och växtsäsongen avslutas på hösten med ett fyrverkeri i gult. Under den bladfria perioden pryds trädet av löften för nästa säsong, i så gott som varje grenspets utvecklas redan på sommaren en ca 5 cm stor silkhårig blomknopp.

'Wada's Memory' har vid vår sydvästra kust visat sig vara en av de mest härdiga magnoliorna. Det kunde vara värt att odla den också längre in i landet på varma innergårdar och skyddade växtplatser.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
magnolia_wadas_memory_ojussila.jpg