Magnolia kobus - japansk magnolia

Den japanska magnolian, som i sitt hemland kallas kobushi, har genom tiderna varit ett viktig träd för de japanska bönderna. När magnoliorna uppe i bergen täcktes in i ett hav av vitt visste bönderna, att tiden hade kommit för att inleda vårsådden.

Den japanska magnolian förekommer i hela Japan frånsett de allra nordligaste delarna av Hokkaido. Den kom till Europa i slutet av 1700 -talet och den blev snabbt populär på grund av sin vinterhärdighet och tidiga, ståtliga blomning.

I sina hemtrakter kan den japanska magnolian växa till ett 25 meter högt träd. Den blommar på bar kvist med gräddvita, 10 cm stora, svagt doftande blommor. Bladen är gröna och helbräddade och de får nyanser av brons till hösten. Trädet pryds på hösten av röda baljkapslar som när de öppnar sig avslöjar de röda fröhöljena.

Den japanska magnolian är den mest vinterhärdiga av de magnolior som blommar om våren och den har förekommit som en raritet i södra Finland under årtionden också om trädet har fått köldskador under särskilt stränga vintrar. Det förekommer variationer mellan ursprung och enskilda exemplar. Den japanska magnolia som växer på gårdsplanen på Mustila gård har klarat sig också under de strängaste vintrarna i över 50 år och den förökas idag vegetativt med de oregistrerade sortnamnen 'Mustila' och 'Vanha Rouva'. De som drömmer om doftande blomning i de sydligaste delarna av Finland behöver inte nöja sig med enbart drömmar.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
magnolia_kobus_jreinikainen.jpg