Gaultheria procumbens - tuvvaktelbär

Tuvvaktelbäret är en städsegrön risväxt som utvecklar revor och bildar mattliknande ungefär 15 cm höga vegetationer. Blad, blommor och bär är dekorativa. Bladen är ovala utan sågtänder, mörkt gröna och blänkande. De små klocklika blommorna sitter ensamma eller i grupper om 2-3 stycken i bladvecken. Till hösten färgas bären i klarrött och de håller sig kvar till våren.

Tuvvaktelbäret växer naturenligt i lundartade skogar och barrskogar, i skogsgläntor och vid kärr. I sina hemtrakter kallas växten Wintergreen och den aromatiska oljan som finns i bladen och bären, wintergreen oil, är en populär smaktillsats bla i tuggummi.

Som prydnadsväxt är tuvvaktelbäret ännu ganska okänt i Finland men det har under senaste år förekommit i juletider i handeln som jullingon i kruka. De här tuvvaktelbäret med stora bär är av ett sydligare genetiskt ursprung och klarar sig nödvändigtvis inte utomhus hos oss. Däremot tycks det nordligare tuvvaktelbäret med sina mindre bär åtminstone på Arboretum Mustila klara sig fint.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat