Rhus typhina - rönnsumak

Rönnsumaken är hemma i de nordöstra delarna av Nordamerika. Det är en buske eller ett träd som utvecklar rotskott och som trivs på soliga sandhaltiga, sluttningar och längs vägar. Grenarna har en hårig beläggning.

De dekorativa bladen har flere småblad och i höstfärgen ingår alla nyanser av gult, gulrött, rött och violett. På sommaren sitter de små gröna blommorna i upprätta 20 cm stora blomställningar i bladkronan som hos honträden i september bildas till ståtliga och lysande röda ax.

I Arboretum Mustila gör man försök med planteringar av den känsliga växten i några enstaka exemplar på olika håll i arboretet. De bästa trädena finns vid kanten av plantåkern och de används för fröproduktion. De ursprungsarter som man odlar på Arboretum Mustila har samlats in under egna fröinsamlingexpeditioner i områden från utbredningsområdets nordöstra hörn intill Quebec i Kanada. Efter det känsliga plantstadiet har härdigheten visat sig vara förvånansvärt bra.

Varken korallsumak (R. glabra) eller rönnsumak förorsakar hudproblem vid beröring. Den amerikanska arten Toxicodendron radicans som numera ingår i ett annat släkte (Toxicodendron) har tidigare gett sumaken ett dåligt och missvisande rykte som giftiga växter.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhus_typhina_ojussila.jpg
Location