Prunus cerasifera - körsbärsplommon

Körsbärsplommon eller myrobalanen är en odlingsväxt som har spridit sig över stora områden i Europa. Också i Finland har den odlats sedan länge som prydnadsträd, i åbotrakten sedan 1800 -talet. Oftast är de träd man nu påträffar grundstammar efter prydnadskörsbär och plommomsorter som dött ut.

Körsbärsplommonet blommar om våren i överflöd och när korsblomningen lyckats får trädet ätbara delikata frukter. Körsbärsplommonet är en flerstammig och taggig buske eller litet träd som gör rotskott. Grenarna är kala och glänsande. Den blommar rikligt i vitt på bar kvist eller när bladen slagit ut. Frukterna är små, rödaktiga eller gula plommon.

I Finland kan man numera på nytt komma över körsbärsplommon av flere utländska sorter, av vilka en del är rödbladiga eller rödblommiga prydnadsväxter, och några är utvalda med tanke på produktionen av frukter. På Arboretum Mustila har man gjort försökl med sorterna 'Vetraz' och Podarok St. Peterburgu' av vilka man har goda erfarenheter på olika håll i södra Finland.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat