Maackia amurensis - maackia

Maackia är ett litet träd med släta gråa kvistar. Det gläder oss om våren när de blanka bladen med silvergrått skägg spricker ut, och i juli när det blommar. De upprättstående axlika blommorna är grönvita och doftar behagligt och gillas även av bina. Höstfärgen är speciell, vackert gulbrun.

Maackian växer i sina hemtrakter i Östasien i färsk näringsrik jord i skogar, i flodernas dalgångar och på stränder tillsammans med koreatall Pinus koraiensis och lövträd. Maackian blir stiligast på ljusa öppna växtplatser, men den är en inlandsväxt som får löv tidigt och har därför nytta av en lätt skuggning och skyddande träd. Liksom övriga ärtväxter kan rötterna binda kväve direkt ur luften, och lövförna från växten förbättrar jorden.

Maackia har i Finland endast odlats i botaniska samlingar där trädet klarat sig bra, på Mustila redan i hundra år. De nya plantorna av frön med ursprung från ryska Fjärran Östern som Arboretumet erhöll 1995 ser ut att ha ännu bättre vinterhärdighet. De blommar ett par veckor tidigare än de gamla. Maackian är ett bra exempel på hur samma trädslag kan variera i fråga om egenskaper beroende på ursprung.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat