Eleutherococcus senticosus - rysk rot

Den till araliaväxterna (Araliaceae) hörande ryska roten är den nordligaste representanten för sitt släkte. Den växer naturligt på ett brett område från Ryssland till Korea och Japan där den ryska roten kan bli upp till en 5 meter hög buske. Hos oss blir den ca 2 meter. I Mustila bidrar den ryska roten med tropisk exotik på Festplatsen. Den mycket frodiga prydnadsbusken sprider sig måttligt med rotskott. De mörka stora bärbollarna i det flikiga bladverket med gul höstfärg, utgör på hösten en speciell sevärdhet i Mustila.

Rysk rot är ovanlig i Finland förutom i botaniska samlingar. Den lättskötta växten skulle kunna användas mera allmänt till exempel som solitär i en trädgård, eller i grönanläggningar till exempel vid vägkanter eftersom den rätt så väl tål luftföroreningar.

Rysk rot eller sibirisk ginseng är också en viktig läkeväxt, speciellt i Kina och Ryssland, där man använder den lika som ginsengroten. Drogen tillverkas främst av roten och det påstås att den har en bra inverkan på immunförsvaret och är allmänt stärkande.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
acanthopanax_hedelma_jreinikainen.jpg
Location