Berberis vulgaris - berberis

På norra halvklotet och i Syd- och Latinamerika finns ungefär 200 arter av berberis. Trädgårdsarkitekt Bengt Schalin konstaterar i sina böcker att han med framgång har prövat över 50 arter av berberis i sin trädgård i Kyrkslätt. Han inleder sin presentation med berberis, som är "en av våra trädgårdars äldsta invånare bland alla prydnadsväxter".

Berberis är som vackrast när den blommar i juni. De mimosafärgade gula blommorna hänger som klasar i vackert böjda grenar med taggar. Blommorna har en speciell pollineringsmetod. När insekter på jakt efter nektar rör vid basen av ståndaren reser den sig snabbt och pollenkornen lösgörs från ståndarknappen för att fästa sig på insektens huvud därifrån de förs vidare till pistillens märke vid nästa besök.

Efter blomningen mognar de röda bären som nuförtiden endast beundras på avstånd. Tidigare och i flere andra länder har berberis också använts för bärenas skull. De innehåller rikligt med C -vitamin och citronsyra. Fröerna bör avlägsnas före användning. Berberisbuskarna har sedan länge används inom naturläkekonsten.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat