Phellodendron sachalinense - sachalinkorkträd

Sachalinkorkträdet växer på ön Sachalin och i de norra delarna av Japan där det ofta anses vara en lokalvariant av det sibiriska korkträdet (Phellodendron amurense var. sachalinense). Skillnaderna mellan korkträden är liten. Sachalinkorkträdet har ett tunnare korkskikt i barken, större blad, och rundare småblad än det sibiriska korkträdet, och unga grenar är rödbruna med släta knoppar. Trädet är det kraftigast växande av arterna i sin släkt och på basen av kortvariga odlingsförsök också det härdigaste.

Unga korkträd är känsliga och får ofta köldskador ovanför snötäcket under sina första år, men inom några år stadgas tillväxtrytmen och vinterhärdigheten förbättras. Sachalinkorkträdet kommer från ett område vars klimat inte är lika kontinentalt som de naturliga växtplatserna för det sibiriska korkträdet. Därför borde trädet klara sig till och med bättre i vårt till hälften maritima klimat.

Det breda måleriska växtsättet och rika bladverket gör trädet till ett av de vackraste prydnadsträdena i Finland. Korkträden har flere goda egenskaper för prydnadsträd och ståtligast är de i sina tidigaste höstfärger prydda av de svarta bären.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
phellodendron_sachalinense_kumpula_jsaarinen.jpg