Forsythia viridissima - kinesisk forsytia

En av de första forsytiorna som hämtades till Europa var den kinesiska forsytian. Den skotske botanikern Robert Fortune fann busken i trädgården hos en mandarin och senare också i ett närliggande bergsområde där busken växer vild längs bäckar och floder. I Europa korsade man den med hängforsytia (F. suspensa) och på det här sättet kom hybridforsytian (F. x intermedia) med sina ståtliga blommor till världen.

Den kinesiska forsytian är en upprättväxande, högst 3 meter hög buske med klargröna grenar och smala blad som är sågtandade endast längs en tredjedel av bladfoten. Som andra forsytior blommar den tidigt om våren på bar kvist.

I Finland har man endast ringa erfarenheter av att odla busken. Enligt uppgifter i litteraturen är busken känslig i klimat som liknar Finlands. I Azaleasluttningen på Arboretum Mustila planterades busken år 2010 i en liten grupp i hopp om vårblomning. Denna har man också kunnat njuta av i ett antal år eftersom den kinesiska forsytian blommar sist av alla forsytior och blommorna är därför skyddade mot frostnätter om våren.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Location