Phellodendron

Phellodendron sachalinense - sahalininkorkkipuu

Sahalininkorkkipuu kasvaa Sahalinin saarella ja Japanin pohjoisosissa ja se luetaan usein amurinkorkkipuun maantieteelliseksi muunnokseksi (Phellodendron amurense var. sachalinense). Korkkipuulajien erot ovat pieniä. Sahalininkorkkipuun kuoren korkkikerros on ohuempi, lehdet suuremmat ja lehdykät pyöreämmät kuin amurinkorkkipuulla, nuoret oksat punaruskeat ja silmut karvattomat. Sukunsa lajeista se on voimakaskasvuisin ja lyhytaikaisten kasvatuskokemusten perusteella nähtävästi myös talvenkestävin.

Phellodendron amurense - amurinkorkkipuu

Amurinkorkkipuu kasvaa luontaisena Kaukoidässä Korean niemimaalla, Kiinassa sekä Venäjällä. Se esiintyy yhdessä muiden lehtipuiden sekä vaativien havupuiden seurassa runsasravinteisissa rinnemetsissä ja jokilaaksoissa.

Leveä, maalauksellinen kasvutapa, koristeellinen rungon kuori ja rehevä lehvästö tekevät korkkipuusta yhden kauneimmista koristepuista Suomen oloissa. Upeimmillaan korkkipuut ovat syksyllä värjäytyessään loistavaan, vaaleankeltaiseen syysväriin. Väriloisto kestää vain hetken, sillä lehdet putoavat ensimmäisten pakkasöiden jälkeen.

UKK: 26. Phellodendron amurense - amurinkorkkipuu

Luontainen levinneisyys

Amurinkorkkipuu, johon tässä luetaan kuuluvaksi myös sen Sahalinin saarella esiintyvä maantieteellinen rotu (P.sachalinense, P. amurense var. sachalinense) kasvaa Kaukoidässä Korean niemimaalla, Kiinassa sekä Venäjällä sekä Sahalinin saarella. Se esiintyy yhdessä muiden lehtipuiden kanssa sekä vaativien havupuiden seurassa runsasravinteisissa rinnemetsissä ja jokilaaksoissa.