Abies lasiocarpa var. arizonica - korkkipihta

Korkkipihta on lännenpihdan äärimmäisen eteläinen muunnos, jota aluksi pidettiin omana lajinaan. Sen erottaa lännenpihdasta helpoiten hyvin vaaleanharmaan, lähestulkoon kermanvärisen, korkkimaisen pehmeän kuorensa johdosta. Neulaset ovat tuuheat ja kauniin siniharmaat, kuten lännenpihdan eteläisillä vuoristomuodoilla.

Korkkipihta kasvaa luontaisena Arizonan San Francisco -vuoristossa, hyvin etelässä siis, mutta niin korkealla vuoristossa, että se Suomeen tuotuna kestää täkäläisiä talvia ainakin Mustilassa. Juuri muualla Suomessa sitä ei ole kasvatettukaan. Korkkipihtaa saatiin Mustilaan ensi kerran 1907, ja sitä käytettiin yhtenä peruspuuna Alppiruusulaaksoa rakennettaessa. Puut antoivat tuuheilla, hopeanharmailla neulasillaan alueella oman säihkyvänpehmeän ilmeensä, kunnes ne 1990-luvulla alkoivat hiljalleen ränsistyä alaosistaan, kärsiä pihtakirvoista ja lahota ja kaatua myrsky- ja lumituhoissa. Vaikka korkkipihta ei Mustilan oloissa ole kovin pitkäikäinen, sillä on oma erityinen koristearvonsa ja se tulisi säilyttää osana Arboretumin puustoa pitämällä huolta istutusten nuorentamisesta.

Suomenkielinen nimi
Korkkipihta
Heimo
Pinaceae
Suku
Abies
Laji
lasiocarpa
Muunnos (var.)
arizonica
Koko
Täysikasvuisena 15–20 m puu.
Kotipaikka
Arizonan San Francisco -vuoristo 2700–3500 m korkeudessa.
Kuvaus
Säännöllisen kartiomainen, tuuhea havupuu. Neulaset siniharmaat. Runko hyvin vaalea, ajan myötä korkkiutuva. Kävyt pitemmät kuin lännenpihdalla. Tuoreet lehtiarvet ruskettuvat reunoiltaan, kun lännenpihdalla arpien reunat ovat punaiset.
Kasvupaikka
Aurinkoinen tai puolivarjoinen, keski- tai runsasravinteinen, kuiva tai tuore, keväthalloilta suojainen kasvupaikka.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–IV, saattaa menestyä pohjoisempanakin.
Ryhmittely
Havupuut
Abies lasiocarpa var. arizonica, latva ©jsaarinen