Pinus contorta var. latifolia - kontortamänty

Kontortamänty on kotoisin kapealta pohjois-etelä-suuntaiselta vyöhykkeeltä Kalliovuorilta Pohjois-Amerikan länsiosista. Se on kapeahkolatvainen kaksineulasmänty, jonka hyvänä tuntomerkkinä ovat metsämäntymme (P. sylvestris) neulasia pitemmät, paksummat ja kierteiset, väritykseltään kelmeänvihreät neulaset. Puun runko on ohutkuorinen ja tummanharmaa, kuusen runkoa muistuttava, vailla kotimaiselle männylle ominaista punerrusta tai iän myötä muodostuvaa kilpikaarnaa. Kontortamänty on kulojen jälkeen leviävä pioneeripuu, jonka kävyt yleensä avautuvat vasta metsäpalon jälkeen.

Kontortamäntyä, joka tunnettiin aiemmin murraynmäntynä (P. murrayana), on Suomessa viljelty ulkomaisista havupuista lehtikuusen jälkeen eniten. Sitä on kasvatettu lähinnä talousmetsinä nopeakasvuisuutensa ja savimaallekin soveltuvan juuristonsa johdosta, ja sen suosio on vaihdellut vuosikymmenten saatossa. Laajamittaiseen metsätalouskäyttöön se ei ole vakiintunut, ja koristepuunakin se on jäänyt kuriositeetiksi.

Suomenkielinen nimi
Kontortamänty
Heimo
Pinaceae
Suku
Pinus
Laji
contorta
Muunnos (var.)
latifolia
Koko
Suomessa täysikokoisena 15–25 m. Kotiseudullaan jopa 40 m.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikan länsiosat.
Kuvaus
Kapealatvuksinen, harmaarunkoinen kaksineulasmänty. Erittäin tummanvihreät, 3-5 cm pituiset, kierteiset neulaset. Kovat kävyt, joiden kilvissä on usein terävä ota, säilyvät puissa pitkään avautumattomina. Ei muodosta kilpikaarnaa.
Kasvupaikka
Aurinkoinen–puolivarjoisa, keskiravinteinen, kuiva kasvupaikka. Hiekka- tai soramaa soveltuu hyvin, pärjää turve- ja savimaillakin.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–VII (VIII?), alkuperästä riippuen.
Ryhmittely
Havupuut
pinus_contorta_yk_bc_jreinikainen.jpg