Picea jezoënsis - ajaninkuusi

Kaunis ajaninkuusi on Itä-Venäjän rannikkoalueen ja Japanin pohjoisosien tärkein kuusilaji, joka kasvaa parhaimmillaan suureksi, jopa 50–60 metrin pituiseksi. Sen oksat kasvavat leveästi ja kohenevasti kerroksittain ja latvaoksat ovat monien Kaukoidän havupuiden tyyliin hieman yläviistot. Neulasten alapinnan valkoiset ilmarakojuovat antavat latvukselle viehättävän kimalluksen aamu- ja ilta-auringon valossa.

Mustilassa kasvaa kaksi hyväkuntoista vanhaa ajaninkuusimetsikköä. Atsalearinteen eteläpuolella Maaherranpolulla kasvavat ajaninkuuset on kylvetty vuonna 1907 siemenistä, jotka Mustilan "hovihankkija" Johannes Rafn toimitti Japanista. Etelärinteen länsipäähän 12-vuotiailla taimilla vuonna 1936 istutetun metsikön alkuperä on Hokkaidon saari. Kummankin metsikön puut ovat iästään huolimatta erittäin hyvässä kunnossa, eivätkä ole ränsistyneet ennen aikojaan monien amerikkalaisten kuusilajien tapaan. Tämä kertoo lajin ja käytetyn alkuperän hyvästä sopeutumisesta Mustilan olosuhteisiin.

Arboretumin länsiosassa sijaitsevaan kuusilajien kokoelmametsikköön on parhaillaan rakenteilla pienimuotoinen ajaninkuusen alkuperäkoe. Nuorista taimista on jo havaittu Mantšurian ja Korean rajalla sijaitsevasta Changaivuoristosta kotoisin olevan ajaninkuusen myöhäinen kasvuunlähtö muihin verrattuna, mistä johtuu sen parempi hallankesto. Muut alkuperät avaavat silmunsa hyvin aikaisin keväällä ja tarvitsevat taimivaiheessa ehdottomasti suojapuuston keväthalloja vastaan.

Suomenkielinen nimi
Ajaninkuusi
Heimo
Pinaceae
Suku
Picea
Laji
jezoensis
Koko
Suomessa täysikokoisena 15–25 metriä.
Kotipaikka
Japani, Venäjän Kaukoitä, Korean niemimaa ja Mantšuria Itä-Aasiassa.
Kuvaus
Leveän kartiomainen, kaunislatvuksinen havupuu. Neulasten alapinta on vaalea.
Kasvupaikka
Puolivarjo, keskiravinteinen, tuore–kostea, runsasturpeinen.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–IV–?, alkuperä vaikuttaa menestymiseen. Useimmat alkuperät taimena hallanarkoja ja istutettava suojapuuston turviin.
Ryhmittely
Havupuut
picea_jezoensis_latvus_jsaarinen.jpg