Microbiota decussata - tuivio

Tuivio on matala, rentokasvuinen ja runsashaarainen havupensas, jonka haarojen kärjet ovat hieman alaspäin nuokkuvia. Lehdet ovat pieniä ja suomumaisia, tiukasti varressa kiinni kuten tuijilla ja joillakin katajalajeilla, ja pyöreät kävyt tuskin neulannuppia suurempia.

Tuivio on sypressikasvien (Cupressaceae) heimoon kuluvan Microbiota-suvun ainoa laji. Se on kotoisin Venäjän Kaukoidästä, jossa se kasvaa Sihote-Alinin vuoristossa jyrkillä, soraisilla rinteillä ja lakitasanteilla puurajan yläpuolella, usein yhdessä pensassembran (Pinus pumila) kanssa alueilla, joilla on lumettomia pakkastalvia. Neulasten kuparinruskea talviväri on osa sitä talvehtimisstrategiaa, jolla se selviää -40°C pakkasista. Tummanvihreä väri palautuu ennalleen keväällä.

Tuivio on puutarhakasvina verrattain uusi. Suomeen se on tuotu ensimmäisen kerran 1973, ja nämä ensimmäiset pensaat kasvavat yhä Mustilan Havuterassilla – tai osa niistä, sillä muutama varastettiin heti tuoreeltaan. 1980-luvulta lähtien tuivio on nopeasti yleistynyt koristekasvina, eikä syyttä. Se on kaunis, helppohoitoinen ja erittäin talvenkestävä havupensas, joka viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla. Koska se on matalakasvuinen ja runsashaarainen, se soveltuu erinomaisesti peittopensaaksi.

Suomenkielinen nimi
Tuivio
Heimo
Cupressaceae
Suku
Microbiota
Laji
decussata
Koko
Korkeus 0,30–0,70 m, leveys 2–4 m.
Kotipaikka
Venäjän Kaukoitä.
Kuvaus
Koristeellinen, runsashaarainen ja peittävä havupensas.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, kuiva–tuore, niukka- tai keskiravinteinen kivennäismaa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–VI.
Ryhmittely
Havupuut
Microbiota decussata ©Jaakko
Location