Abies sachalinensis - sahalininpihta

Sahalininpihta on nopeakasvuinen havupuu, joka sopii sekä koristepuuksi että puuntuotantoon. Se järeytyy nopeasti tukkipuun mittaan mutta vaikuttaa pihdaksi melko pitkäikäiseltä. Rehevillä kasvupaikoilla se kilpailee puuntuottokyvyssä jopa kotimaisten havupuiden kanssa. Leveän latvuksen oksat kasvavat "japanilaistyylisesti" hieman yläviistoon, ja pitkien, peittävien neulasten ansiosta nuorena hontelo puu kehittyy vanhemmiten hyvin lehteväksi ja tuuheaksi. Sahalininpihta kasvaa luontaisesti Sahalinin, Kuriilien ja Hokkaidon saarilla.

Mustilassa kasvaa kahta sahalininpihdan muunnosta, var. sachalinensis ja var. mayriana, josta viimemainitulla on lyhyemmät neulaset. Vaikka sahalininpihta onkin melko mereinen laji, se menestyy Mustilassa erinomaisesti ja kylväytyy kasvupaikallaan omin päin. Niinpä Mustilan metsikkö on aivan täynnä pieniä siementaimia.

Suomenkielinen nimi
Sahalininpihta
Heimo
Pinaceae
Suku
Abies
Laji
sachalinensis
Koko
Suomessa täysikokoisena 20–30 m, luontaisilla kasvupaikoillaan jopa 40 m puu.
Kotipaikka
Sahalinin ja Kuriilien saaret sekä Pohjois-Japani.
Kuvaus
Suurikokoinen, nopeasti järeytyvä puu, jonka leveän, tuuhean latvan oksat kasvavat kauniisti yläviistoon. Nopeakasvuinen ja säännöllinen, soveltuu erinomaisesti viherrakennuskäyttöön. Risteytyy helposti muiden pihtalajien kanssa.
Kasvupaikka
Puolivarjo, keski. tai runsasravinteinen, tuore tai kostea, humuspitoinen, hapahko maaperä. Nuorena hallalta suojaisa kasvupaikka.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–IV.
Ryhmittely
Havupuut
Abies sachalinensis var. sachalinensis, latvus ©jsaarinen