Taxus × media - kartiomarjakuusi

Kartiomarjakuusi on euroopanmarjakuusen (Taxus baccata) ja japaninmarjakuusen (Taxus cuspidata) välinen risteymä. Keski-Euroopassa hyvin suositun, mutta Pohjois-Amerikassa varsin talvenaraksi osoittautuneen euroopanmarjakuusen ja 1850-luvulla Kaukoidässä nimetyn talvenkestävän japaninmarjakuusen risteymä kehitettiin 1900-luvun alussa Yhdysvalloissa, Massachusettsissa, useilla eri taimistoilla.

Kartiomarjakuusi on kasvutavaltaan leveä ja jäykkä pensas. Syvän tummanvihreät, alapuolelta vaaleamman vihreät neulaset ovat suippoja ja lyhytotaisia. Vanhempiensa tavoin se on myrkyllinen. Se on myös kaksikotinen, marjakävyt ovat kirkkaan punaisia, siemenen pää on näkyvissä siemenvaipan eli arilluksen nelikulmaisesta aukosta.

Kartiomarjakuusi on paljon käytetty koristekasvi, josta on olemassa lukuisia kooltaan, kasvutavaltaan ja väritykseltään erilaisia lajikkeita ja joka muiden marjakuusien tavoin sietää hyvin leikkaamista. Myös Suomessa se on nykyisin suosittu ja yleisesti kasvatettu havupensas.

 

Suomenkielinen nimi
Kartiomarjakuusi
Heimo
Taxaceae
Suku
Taxus
Laji
× media
Koko
2–3 m.
Alkuperä
Yhdysvalloissa puutarhaviljelyssä kehitetty euroopanmarjakuusen (Taxus baccata) ja japaninmarjakuusen (Taxus cuspidata) välinen risteymä.
Kuvaus
Ainavihanta havupensas, josta on viljelyssä lukuisia kooltaan ja kasvutavaltaan vaihtelevia lajikkeita. Kaksikotinen. Myrkyllinen.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, runsasravinteinen, tuore ja runsashumuksinen.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III.
Ryhmittely
Havupuut
taxus_x_media_hedelmat_jsaarinen.jpg