Chamaecyparis lawsoniana - lawsoninsypressi

Uhanalainen lawsoninsypressi esiintyy luontaisena vain Klamath-vuoriston laaksoissa Oregonin ja Kalifornian rajaseuduilla. Se edustaa puiden raskasta sarjaa, sillä se voi kasvaa 70 metrin korkuiseksi ja sen runko voi olla halkaisijaltaan neljä metriä. Ikää vanhimmalla elossa olevalla puulla kerrotaan olevan yli 1800 vuotta. Uhanlaiseksi tämän puun on tehnyt sienitauti (Phytophtora lateralis), joka ilmeisesti ihmisen tuomana on levinnyt lawsoninsypressin luontaisille kasvupaikoille. Puu ei kestä juuristoon leviävää tautia, vaan näivettyy vääjäämättä tartunnan saatuaan.

Läwsoninsypressi tuotiin Eurooppaan 1854 ja se sai nimensä skotlantilaisen Lawson & Son -taimiston mukaan. Laji osoittautui pian uskomattoman muuntelevaksi: yhdestä siemenerästä saatettiin saada kymmenittäin erilaisen kasvutavan ja värisävyn omaavia taimia. Länsi-Euroopassa lawsoninsypressilajikkeet ovatkin nykyään puutarhojen suosituimpia havupuita.

Suomessa lawsoninsypressilajikkeet ovat menestyneet yleensä huonosti, mutta toki tästäkin säännöstä löytyy iloisia poikkeuksia. Mustilassa lawsoninsypressejä on kasvatettu arboretumin alkuvuosista lähtien ilmeisen monenlaisina muunnoksina ja lajikkeina, joiden menestyminen on ollut vaihtelevaa. Poikkeuksellisen kylminä talvina parhaatkin ovat vaurioituneet lumenpäällisin osin.

Suomenkielinen nimi
Lawsoninsypressi
Heimo
Cupressaceae
Suku
Chamaecyparis
Laji
lawsoniana
Koko
Suomessa täysikokoisena 2–5(–10) m, kotiseudullaan jopa 40 m.
Kotipaikka
Suppea alue Yhdysvaltain länsirannikolla.
Kuvaus
Monimuotoinen, ainavihanta havupuu, josta on nimetty satoja lajikkeita. Luonnonmuodon lehvät ovat tuija- tai sypressimäise. Lajikkeiden lehvästö voi olla suomumainen tai neulasmainen ja niissä on monia värisävyjä.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo. Humuspitoinen, runsasravinteinen ja tuoreena pysyvä kasvualusta. Vaatii suojaa viimalta ja kevätauringolta.
Menestyminen
Vyöhykkeet I (II). Vaurioituu herkästi kylminä talvina.
Ryhmittely
Havupuut
chamaecyparis_lawsoniana_siemen_tanska_jreinikainen.jpg