Thujopsis dolabrata - hibatuija

Sypressikasvien (Cupressaceae) heimoon lukeutuva hibatuija on sukunsa ainoa edustaja. Sen lähimpiä sukulaisia ovat tuijat (Thuja), joista se eroaa lähinnä pyöreiden käpyjensä osalta. Silmiinpistävin hibatuijan ominaisuus on kuitenkin sen suurisuomuisten lehvien kiiltävän muovimainen pinta, jota korostaa vielä alapintojen valkoharmaa kuviointi. Keinotekoisen oloinen ulkonäkö on tehnyt puusta hyvin suositun puutarhakasvin, eikä suosiota suinkaan vähennä hibatuijan hidaskasvuisuus ja tuuhean lehvästön ympäri vuoden tummanvihreänä säilyvä väri.

Japanissa hibatuija oli yksi "Kison viiden pyhän puun" ryhmään kuuluvista puulajeista, joiden kaataminen kiellettiin 1700-luvulla ja puut varattiin vain keisarillisen perheen ja uskonnollisten rakennusten tarpeisiin. Kotimaassaan puu kasvaa vuoristojen keskirinteillä ulottaen luontaisen kasvualueensa Hokkaidon eteläkärkeen.

Suomessa hibatuijaa nähdään useimmin kukka-asetelmissa leikkovihreänä. Hibatuija pärjää etelärannikolla ulkonakin hyvin kasvaen hitaasti muutaman metrin korkuiseksi puuksi. Sisämaassa se saattaa kylmimpinä talvina paleltua lumirajaan. Mustilassa kasvaa useita vanhoja pensaita, jotka ovat 1–1,5 metriä korkeita, ja kaksi puumaistakin yksilöä. Ilmeisesti suojainen kasvupaikka on auttanut niiden talvehtimista.

Suomenkielinen nimi
Hibatuija
Heimo
Cupressaceae
Suku
Thujopsis
Laji
dolabrata
Koko
Suomessa 1–5 m. Kotimaassaan jopa 40 m puu.
Kotipaikka
Japanin pääsaaret, Hokkaidolla vain eteläkärjessä.
Kuvaus
Ainavihanta puu tai pensas. Paksut suomumaiset lehdet, jotka päältä kiiltävät, alta harmaanvalkeat.
Kasvupaikka
Puolivarjoisan tai varjoisan paikan ja runsasravinteisen, tuoreen ja humuspitoisen kasvualustan puu tai pensas. Arka kevätahavalle, ei siedä kuivuutta, mutta menestyy umpivarjossakin.
Menestyminen
Vyöhyke I–II(–V).
Ryhmittely
Havupuut