Larix gmelinii var. gmelinii - dahurianlehtikuusi

Dahurianlehtikuusi on kotoisin kylmimmästä Itä-Siperiasta ja siitä muodostuvat maailman pohjoisimmat metsät Taimyrin niemimaalla Jäämeren äärellä. Myös pohjoisen pallonpuoliskon kylmimmällä alueella, Verhojanskvuoristossa, jossa on mitattu -70 C-asteen pakkasia, dahurianlehtikuusi kasvaa ja sinnittelee kuivan kesän läpi ikiroudasta sulavan kosteuden turvin. Sen oletetaankin menestyvän koko Suomessa.

Kestävyytensä lisäksi dahurianlehtikuusella on muitakin hyvä ominaisuuksia. Se kasvaa kotiseuduillaan järeäksi puuksi, parhailla kasvupaikoilla jopa 35-metriseksi ja paksurunkoiseksi. Lajia kasvaa Suomessa vähän eikä se täällä välttämättä kehity samoihin mittoihin. Esimerkiksi Mustilassa Pähkinärinteeseen 1910-luvulla istutetut puut ovat pysyneet paljon matalampina, vain 12–18-metrisinä. Kasvutavaltaan kartiomaisten puiden leveät oksat kasvavat vaakatasossa. Kävyt ovat pieniä, enintään parisenttisiä.

Tämä harvoin viljelty puu sopisi hyvin viheralueiden istutuksiin pohjoisessakin Suomessa, jossa se luultavasti menestyisi Etelä-Suomea paremmin, kunhan käytetään sopivaa alkuperää. Sen monipuolisuutta lisää kyky kasvaa turvemailla ja tiivistyneillä kasvualustoilla.

Suomenkielinen nimi
Dahurianlehtikuusi
Heimo
Pinaceae
Suku
Larix
Laji
gmelinii
Muunnos (var.)
gmelinii
Koko
Suomessa täysikokoisena 10–20 m, kotiseudullaan jopa 35 m.
Kotipaikka
Itä-Siperia, Venäjän Kaukoidän ja Mantšurian pohjoisosat.
Kuvaus
Keskikokoinen, kartiomainen lehtikuusi, jonka leveä oksisto kasvaa vaakatasossa. Lehdet 2– 4 cm, kävyt 1–2 cm.
Kasvupaikka
Aurinkoinen, tuore, keski- tai runsasravinteinen. Kasvaa myös turvemaalla.
Menestyminen
Vyöhykkeet (I) II–VIII.
Ryhmittely
Havupuut
larix_gmelini_kapy_jreinikainen.jpg
larix_gmelini_gmelini_jreinikainen.jpg
Location