Taxus baccata - euroopanmarjakuusi

Euroopanmarjakuusi on eurooppalaisista puista kaikkein pitkäikäisin. Se kasvaa 15–20 metrin korkuiseksi ja vanhimpien puiden iäksi on arvioitu 1200–1500 vuotta. Hidaskasvuinen, pitkäikäinen ja myrkyllinen marjakuusi on ollut suuresti kunnioitettu ja arvostettu jo esihistoriallisista ajoista lähtien ja sitä on myös pidetty kuoleman ja kuolemattomuuden symbolina. Sen kestävää ja sitkeää puuta on käytetty luuttujen valmistamiseen ja erityisesti jousten kaariin ja varsijousiin. Euroopan historia on ollut hyvin sotaisaa ja niinpä aseiden valmistaminen on aikanaan miltei hävittänyt luontaiset kasvustot.

Luonnosta euroopanmarjakuusta tavataan enää varsin vähän. Sen sijaan marjakuusi on hyvin suosittu ainavihanta koristekasvi, josta on viljelyssä kymmeniä kooltaan ja kasvutavaltaan vaihtelevia lajikkeita. Hyvin paljon sitä on käytetty muotopuutarhoissa säännöllisiin kuvioihin leikattuina koristeina.

Marjakuusi kasvaa luontaisena Pohjois-Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa ja suurimmassa osassa Eurooppaa. Se on talvenarka ja kasvaa Suomessa luontaisena vain Ahvenanmaalla. Mantereella se selviytyy vain aivan eteläisimmässä Suomessa tai, kuten Mustilassa, maanmyötäisenä pensaana.

Suomenkielinen nimi
Euroopanmarjakuusi
Heimo
Taxaceae
Suku
Taxus
Laji
baccata
Koko
Täysikokoisena Suomessa 1–8 m, Länsi-Euroopassa jopa yli 20 m.
Kotipaikka
Eurooppa pohjoisrajana Ruotsin ja Norjan eteläosat sekä Ahvenanmaa.
Kuvaus
Ainavihreä leveän kartiomainen havupensas, jonka neulaset ovat tummanvihreät. Kaksikotinen, emipensaassa siementen ympärillä punainen siemenvaippa. Hyvin myrkyllinen.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, runsasravinteinen, tuore, runsasravinteinen humusmaa.
Menestyminen
Vyöhykkeet Ia (Ib).
Ryhmittely
Havupuut
taxus_baccata_marjaoksa_ahvenanmaa_jreinikainen.jpg
taxus_baccata_yk_ahvenanmaa_jreinikainen.jpg