Arboretum Mustila

Elimäellä sijaitseva Arboretum Mustila on Suomen vanhin ja suurin arboretum eli puulajipuisto. Vuodesta 1902 lähtien valtioneuvos A. F. Tigerstedtin perustamassa arboretumissa on koeviljelty koti- ja ulkomaisten puulajien kestäviä alkuperiä laajoissa tutkimusmetsiköissä ja ainutlaatuisessa metsäpuutarhassa. Mustila tunnetaan erityisesti eksoottisista havupuumetsiköistään sekä kesäkuussa kukkivista sadoista alppiruusuista ja atsaleoista. Arboretum myös myy kylmänkestävien puiden ja pensaiden siemeniä ja pikkutaimia.
 

Pikalinkit

Aukioloajat Palvelut Tapahtumat Siemenmyynti Taimimyynti Ajankohtaista

Yhteystiedot:
Arboretum Mustila
Mustilantie 57
47200 Elimäki

puh: 05 3776678
sähköposti: arboretum@mustila.fi

 

Juhannusaika Mustilassa (tiedote 18.6.2024)

Poikkeuksellisen intensiivinen toukokuun hellejakson jäljiltä kasvukausi on edelleen noin 10 päivää edellä normaalista. Arboretum on kehittynyt täyteen kesäiseen loistoonsa. Vaikka sisääntuloalueiden ensimmäiset pensaat antavat ensivaikutelman päättyneestä rhodokukinnasta, löytyy Alppiruusulaakson sisäosista vielä myöhäisen kukinta-aallon alppiruusuja ja etenkin atsaleoja, sekä monenlaista muuta nähtävää. Köynnöshortensiat ovat aloittaneet hortensioiden kukintakauden.

Arboretum on avoinna joka päivä valoisaan aikaan (n.6:00–n.21:00). Kahvilan ollessa suljettuna pääsyliput voi maksaa käteisellä ovessa olevaan luukkuun tai suoraan Arboretum Mustilan tilille IBAN  FI81 5016 0620 0153 89  (maksun viestiosaan tieto maksun aiheesta).

Puistokahvila palvelee juhannusaattona (21.6.) ja juhannuspäivänä (la 22.6.) klo 10–16, ja juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina normaalien sunnuntaiaukioloaikojen puitteissa eli 11–18. Arboretumissa ei juhannuksena ole erityistä ohjelmaa, mutta juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina on perinteiseen tapaan klo 17:00 opastettu tai hiljainen puistokierros, josta on mahdollista jatkaa Elimäen seurakunnan järjestämään sanajumalanpalvelukseen Mustilan Metsäkirkossa klo 18.

 

Moottorisahaveiston SM 6.-7.7.

Mustilan Metsägalleriassa. Lisätietoa tällä sivulla.

 

Kuukauden kasvi

Arboretumin 12 vuotta sitten laadittu 500 tärkeimmän kasvin tietopankki kaipaa jo sekä päivittämistä että täydentämistä. Päivitystyo on havupuiden osalta tehty kevättalvella 2021. Lehtipuiden osalta päivitystyö odottaa arboretumin uusien verkkosivujen valmistumista.

Uusien kasvien osalta kuvauksia on päätetty alkaa täydentää yhdellä kasvilla kuussa. Ensimmäinen kuukauden kasvi, toukokuussa 2024, oli keltakukkainen alppiruusulajike 'Suomi 100', joka tänä vuonna aloitti kukintansa jo pian toukokuun puolivälin jälkeen. Kesäkuun 2024 kasvi on toinen uutuusalppiruusu, 'Eric Tigerstedt'. Loppuvuodeksi on tietenkin luvassa aivan muita kasviesittelyjä kuin alppiruusuja, mutta katsoimme aiheelliseksi aloittaa näillä kahdella uutuuslajikkeella, koska niitä ei ole ollut virallista kuvausta saatavilla.

Verkkosivujen uudistus tuloillaan

Arboretumin verkkosivuille on tehty teknisiä päivityksiä ja korjauksia syksyllä 2022. Pahoittelemme tästä aiheutuvia häiriöitä kuten puistossa olevien QR-koodi-kasviesittelyjen tilapäistä toimimattomuutta. Nykyisillä sivuilla on tarkoitus selvitä uusien verkkosivujen valmistumiseen asti.

Varsinaiset uudet nettisivut on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2024 aikana.