Arboretum Mustila

Elimäellä sijaitseva Arboretum Mustila on Suomen vanhin ja suurin arboretum eli puulajipuisto. Vuodesta 1902 lähtien valtioneuvos A. F. Tigerstedtin perustamassa arboretumissa on koeviljelty koti- ja ulkomaisten puulajien kestäviä alkuperiä laajoissa tutkimusmetsiköissä ja ainutlaatuisessa metsäpuutarhassa. Mustila tunnetaan erityisesti eksoottisista havupuumetsiköistään sekä kesäkuussa kukkivista sadoista alppiruusuista ja atsaleoista. Arboretum myös myy kylmänkestävien puiden ja pensaiden siemeniä ja pikkutaimia.

Aukioloajat

Palvelut

Tapahtumat

Siemenmyynti

Taimimyynti

Ajankohtaista

 

Yhteystiedot:
Arboretum Mustila
Mustilantie 57
47200 Elimäki

puh: 05 3776678
sähköposti: arboretum@mustila.fi

 

Talvi on tullut Mustilaan (tiedote 5.12.2024)

Keskilämpötilat Mustilassa ovat pudonneet pakkasen tuntumaan, ja maassa on kevyt lumipeite. Vaikka Puistokahvila on tämän vuoden osalta sulkeutunut, itse arboretum on edelleen avoinna joka päivä valoisaan aikaan (n.9:00–n.16:00). Kahvilan ollessa suljettuna pääsyliput voi maksaa käteisellä ovessa olevaan luukkuun tai suoraan Arboretum Mustilan tilille IBAN  FI81 5016 0620 0153 89  (maksun viestiosaan tieto maksun aiheesta).

Puistokahvilan taimimyynti on korjattu talviteloille. Taimista kiinnostuneet voivat kuitenkin tehdä varauksia kevättä varten. Paras saatavuustieto on tällä hetkellä syksyisessä Puistokahvilan myyntitaimiluettelossa. Uudet taimi-inventaariot valmistuvat helmikuussa 2025.

 

Nikkonpihta – paras pihta piha- ja kaupunkipuuksi?

Kuukauden kasviksi joulukuulle 2024 valittiin nikkonpihta, sillä sen teksti kaipasi perusteellista päivitystä. Tämä vielä 2012 kuriositeettina pidetty pihtalaji on uusissa kasvatuskokeissa osoittautunut yhdeksi parhaista pihtalajeista juuri puisto- ja pihapuuksi. Taimien saatavuus Mustilassa on toistaiseksi hyvä, mutta ei säily sellaisena kauaa, sillä Japanin-siemenkontaktimme eläköidyttyä siementä ei ole saatavilla, ennen kuin Mustilan metsikkö saavuttaa siementuotantoiän arviolta 5–10 vuoden kulutttua. Vaikka kaupunkikokoisten taimien saatavuus pyritään turvaamaan pitkälle tulevaisuuteen, tulee pikkutaimien saatavuuteen varmasti katkos jo lähitulevaisuudessa. Nikkonpihtaa mielivien kannattaa siis tarttua tilaisuuteen keväällä 2025 ja ottaa yhteyttä arboretumiin.

 

Nettisivujen uudistus tuloillaan

Arboretumin verkkosivuille on tehty kevyitä teknisiä päivityksiä ja korjauksia syksyllä 2022. Pahoittelemme tästä aiheutuvia häiriöitä kuten puistossa olevien QR-koodi-kasviesittelyjen tilapäistä toimimattomuutta. Joudumme valitettavasti sinnittelemään tilapäissivustolla odotettua pitempään, sillä uuden sivuston toteutuksen tekninen puoli on osoittautunut odotettua vaikeammaksi.

Teknisesti eheät ja ulkoasultaan täysin uudistetut sivut saadaan näillä näkymin käyttöön vuonna 2025.

Kuukauden kasvi

Arboretumiin keväällä 2012 laadittu 500 tärkeimmän kasvin tietopankki kaipaa jo sekä päivittämistä että täydentämistä, sillä arboretumin kasvillisuus kehittyy, ja kasveista opitaan jatkuvasti uutta. Havupuiden teksteihin on tehty kevytpäivityksiä kevättalvella 2021. Lehtipuiden osalta päivitystyö odottaa arboretumin uusien verkkosivujen valmistumista.

Uusien kasvien osalta kuvauksia on päätetty alkaa täydentää yhdellä kasvilla kuussa. Tarkoitus on nostaa esiin erityisesti uutuuskasveja hieman sesongin mukaisesti:

12/2024: Abies homolepis, nikkonpihta
11/2024: Prunus armeniaca, aprikoosi
10/2024: Populus deltoides, virginianpoppeli eli amerikanmustapoppeli
9/2024: Cephalanthus occidentalis, keräpensas eli nappipensas
8/2024: Hydrangea radiata, lumihortensia
7/2024: Castanea dentata, amerikankastanja
6/2024: Rhododendron 'Eric Tigerstedt', keltainen alppiruusulajike
5/2024: Rhododendron 'Suomi 100', keltainen alppiruusulajike

Tyylillisesti nämä uudet kasvikuvaukset poikkevat aiemmista. 500 kasvikuvauksen alkuperäinen tehtävä oli palvella puistossa kävijöitä QR-koodien välityksellä. Uudet kasvikuvaukset ovat tarkoituksella informatiivisempia myös kasvien historiaa ja käyttöä koskien, tinkimättä kuitenkaan ymmärrettävyydestä ja mielenkiintoisuudesta. Joulukuun 2024 kasvin kohdalla päädyttiin uuden kasvikuvauksen kirjoittamisen sijaan päivittämään aikaisempi, Mustilalle nykyisin keskeistä puulajia aliarvioinut teksti.