Abies balsamea - palsamipihta

Palsamipihta on Pohjois-Amerikan laajimmalle levittäytynyt pihtalaji. Siellä se kasvaa soilla ja kangasmaiden reunoilla muodostaen usein sekametsiä lehtipuiden, kanadanlehtikuusen (Larix laricina) sekä musta- ja valkokuusen (Picea mariana ja P. glauca) kanssa. Palsamipihdan neulasista lähtee hierottaessa lajille ominainen palsamin tuoksu. Aromaattinen tuoksu ja säännöllisen kartiomainen kasvutapa ovat varmasti osaltaan syynä palsamipihdan suosioon joulupuuna kotiseudullaan Kanadassa, mutta myös kauniin tummanvihreät neulaset säilyvät hyvin sisäänkannettuna.

Suomessa palsamipihta on toiseksi yleisin pihtalaji, ja sitä käytetään pääasiassa koristepuuna puistoistutuksissa. Palsamipihta risteytyy herkästi siperianpihdan (A. sibirica) kanssa ja usein istutuksissa onkin mukana lajiristeymiä. Metsään istutettuna palsamipihta myös kylväytyy spontaanisti ja luonnontaimet muodostavat tiheän maton pihtametsiköiden alle.

Palsamipihta ei ole vaatelias ravinteiden suhteen. Se pärjää Mustilassa myös kangasmaalla, joskin jää pieneksi kaikkein karuimmilla kasvupaikoilla. Mustilassa palsamipihtaa kasvaa useina metsiköinä, jotka istutettiin tanskalaisen Johannes Rafnin hankkimista siemenistä jo arboretumin alkuaikoina. Siementen tarkasta keruupaikasta ei ole tietoa.

Suomenkielinen nimi
Palsamipihta
Heimo
Pinaceae
Suku
Abies
Laji
balsamea
Koko
Täysikasvuisena 20–30 m puu.
Kotipaikka
Kanadan itä- ja keskiosat, Koilis-Yhdysvallat.
Kuvaus
Nopeakasvuinen, kapealatvuksinen, sileärunkoinen, kasvutavaltaan säännöllinen havupuu, jonka tummanvihreät neulaset asettuvat oksille kampamaisesti.
Kasvupaikka
Tuore kangasmetsämaa tai sitä rehevämpi moreeni-, savi- tai multamaa. Aurikoinen, puolivarjoinen tai varjoinen kasvupaikka. Vanhemmiten säilyy tuuheana vain valoisilla kasvupaikoilla.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–VII. Alkuperä vaikuttaa menestymisen pohjoisrajaan.
Ryhmittely
Havupuut
Abies balsamea ©jr
Abies balsamea ©jaakko