Abies concolor - harmaapihta

Harmaapihta on helppo erottaa muista kuusimaisista koristehavupuista neulasten perusteella. Pitkät ja käyrät, pyöreäkärkiset neulaset ovat väriltään hopeanharmaat sekä ylä- että alapuolelta. Väri vaihtelee yksilötasolla, kuten okakuusella (Picea pungens), joka on kotoisin samoilta alueilta Yhdysvaltojen Kalliovuorilta. Harmaapihta on melko lyhytikäinen havupuu, joka muodostaa voimakkaan leveähkön latvuksen.

Harmaapihta on pienenä hyvin kaunis puu, mutta aikuisena säilyttää kauneutensa vain valoisilla paikoilla. Metsikkönä kasvaessaan se ränsistyy nopeasti, ja niinpä kaikki Arboretum Mustilan perustajan A. F. Tigerstedtin aikana istutetut harmaapihdat ovat jo aikaa sitten tuhoutuneet. Lisäksi Mustilan harmaapihtoja näyttää riivaavan jokin tauti, jolle vain muutamat yksilöt tuntuvat olevan vastustuskykyisiä. Komeimmat puut kasvavat Pähkinärinteessä ja ovat enimmäkseen itsekseen kylväytyneitä vanhojen puiden jälkeläisiä.

Suomenkielinen nimi
Harmaapihta
Heimo
Pinaceae
Suku
Abies
Laji
concolor
Koko
Täysikasvuisena 15–25 m puu.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikan länsiosien vuoristoalueet.
Kuvaus
Kasvutavaltaan kauniin säännöllinen, leveähkö havupuu. Neulaset molemmin puolin harmaanvihreät tai siniharmaat. Runko nuorena sileä, myöhemmin uurteinen.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, keski–runsasravinteinen, tuore. Harmaapihta on valopuu, mutta lievä varjostus taimivaiheessa ei ole pahasta.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III(–V). Alkuperä vaikuttaa kestävyyteen. Altis Neonectria neomacrospora -sienitaudille, eikä tästä syystä enää suositeltava puiston tai pihan peruspuuksi..
Ryhmittely
Havupuut
Location