Abies holophylla - ussurinpihta

Ussurinpihdan jykevä, majesteettinen olemus poikkeaa selkeästi muista Mustilassa viljellyistä pihdoista. Sillä on rosokaarnainen kuori, pitkät, hieman yläviistoon kasvavat, tukevat oksat ja eloisanvihreät, jäykät, teräväkärkiset neulaset. Puuaines on kestävää ja kauniin ruskeaa.

Ussurinpihta löydettiin 1800-luvun lopulla Pohjois-Koreasta. Sitä kasvaa myös Ussurin alueella Vladivostokin ympäristössä sekä Koreaan rajoittuvilla seuduilla Koillis-Kiinassa. Länsimaissa se on jäänyt kasvikokoelmien erikoisuudeksi. Se on melko hidaskasvuinen mutta sitkeä, helppohoitoinen ja kestävä havupuu, joka kehittyy komeimmilleen avoimella, valoisalla kasvupaikalla rehevässä lehto- tai puutarhamaassa. Se on yksi harvoista pihdoista, joita pihtakirva ei lainkaan vaivaa. Kauneus- ja kestävyysarvojensa takia se on yksi Mustilan arvokkaimmista havupuista.

Mustilan Etelärinteen alareunassa kasvava vanha, komea yksittäispuu on todennäköisesti vanhin länsimaissa viljelty ussurinpihta. Se on peräisin kuuluisan kasvitieteilijän V. L. Komarovin Korean-matkalta vuonna 1897. 1930-luvulla saatiin siemeniä Pohjois-Koreasta ja 1990- ja 2000-luvuilla myös Etelä-Koreasta, Mantšuriasta ja Ussurin alueelta Venäjältä. Kaikkien alkuperien talvenkesto on ollut erittäin hyvä.

Suomenkielinen nimi
Ussurinpihta
Heimo
Pinaceae
Suku
Abies
Laji
holophylla
Koko
Suomessa täysikasvuisena 10–25 m, kotiseudullaan jopa 50 m.
Kotipaikka
Pohjois- ja Keski-Korea, Koreaan rajoittuvat Venäjän ja Kiinan alueet.
Kuvaus
Jykeväoksainen ja komea, itämaistyylinen havupuu. Muista Suomessa viljellyistä pihdoista poiketen pistävät neulaset ja uurteinen kaarna.
Kasvupaikka
Aurinkoinen tai puolivarjoinen, runsasravinteinen, humuspitoinen, tuore–kostea. Sietää avoimia ja aurinkoisia kasvupaikkoja.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III–?. Menestymisen pohjoisraja selvittämättä.
Ryhmittely
Havupuut
Abies holophylla ©jr