Abies koreana - koreanpihta

Koreanpihta on kohtalaisen yleinen koristepuu eteläsuomalaisissa pihoissa. Sen tukevat neulaset luovat "siilimäisen" vaikutelman ja viistosti ylöspäin kaartuvat latvaoksat koreanpihdalle tyypillisen itämaisen olemuksen. Viehättävät, violetinsiniset kävyt koristavat jo alle kaksimetrisiä puita. Koreanpihta on kotoisin Etelä-Koreasta, jossa sitä esiintyy tiettyjen vuorten ylärinteillä erillisinä saarekkeina yhteensä vain muutaman neliökilometrin alueella. Koreanpihta onkin luokiteltu uhanalaiseksi.

Arboretum Mustilan vanhat koreanpihdat ovat kotoisin eteläkorealaiselta Jiri-vuorelta. Ne edustavat koreanpihdan suurempikokoista kantaa, joka on myös nopeakasvuisempaa ja kestävämpää kuin yleisemmin maailmalla tunnettu pienikasvuinen kanta. Kotipihaan istutetut puut ovat useimmiten pienikasvuista, ulkomailta taimena tuotua kantaa. Myös Mustilaan on 2000-luvulla istutettu pienikasvuista taimistokantaa.

Suomenkielinen nimi
Koreanpihta
Heimo
Pinaceae
Suku
Abies
Laji
koreana
Koko
Täysikasvuisena 2–6 m tai 15–25 m puu, riippuen alkuperästä.
Kotipaikka
Etelä-Korean vuoristojen ylärinteet.
Kuvaus
Tuuhea, leveän kartiomainen, säännöllinen kasvutapa. Neulaset lyhyet ja leveät, siilimäisesti siirottavat. Pieniä käpyjä kehittyy jo nuoriin puihin.
Kasvupaikka
Aurinkoinen tai puolivarjoinen, keski- ta irunsasravinteinen, tuore, suojaisa kasvupaikka.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–IV.
Ryhmittely
Havupuut
Abies koreana, saarimuoto @Hörsholm ©jaakko
Abies koreana ©jr