Picea glehnii - glehninkuusi

Glehninkuusi on nimetty Venäjällä vaikuttaneen baltiansaksalaisen kasvitieteilijän Peter von Glehnin kunniaksi. Mustilassa glehninkuusella on pitkä historia, sillä ensimmäiset istutukset tehtiin Mustilan "hovihankkijan", tanskalaisen Johannes Rafnin 1908 Japanista toimittamista siemenistä kasvatetuilla taimilla. Vanha metsikkö Tuijapuistossa on upeassa kunnossa vielä yli sadan vuoden iässä, mitä ei todellakaan voi sanoa monesta Mustilassa viljellystä eksoottisesta kuusilajista. Kulkija kohtaa glehninkuusen kuitenkin todennäköisemmin nuorena, 1995 istutettuna metsikkönä Pohjoisrinteen tienvarressa.

Glehninkuusi on mereiseen ilmastoon sopeutunut puu, joka lähtee kasvuun yli kaksi viikkoa kotimaista kuusta myöhemmin. Tällöin sen vuosikasvu on suojassa kuusia vaivaavilta halloilta. Koristepuuna se on jäänyt suotta unohduksiin, eikä glehninkuusen kasvatusta joulupuuna liene vielä edes kokeiltu. Oksiston rakenne on kaunis, latvuksesta hillitysti yläviisto itäaasialaisten puiden tapaan, ja lyhyistä, tumman- ja aavistuksen sinertävänvihreistä neulasista muodostuva lehvästö on silmiähivelevän tiheä ja tuuhea. Rungot ovat järeitä ja kauniin punertavanruskeita. Näissä puissa kelpaa havupuiden kauneutta arvostavan kulkijan lepuuttaa silmiään, mikäli malttaa nähdä hieman vaivaa ja samota harvoin kuljettua polkua lehtikuusikon eteläreunaa pitkin Tuijapuiston koilliskulmaan, jossa vanhat glehninkuuset kasvavat metsänaukion reunassa.

Suomenkielinen nimi
Glehninkuusi
Heimo
Pinaceae
Suku
Picea
Laji
glehnii
Koko
Suomessa täysikokoisena 15–25 m.
Kotipaikka
Itä-Aasian saaret Etelä-Sahalin, Hokkaido ja Pohjois-Honshu.
Kuvaus
Kauniin kartiomainen havupuu, jonka neulaset ovat lyhyet ja tummanvihreät ja lehvästö kauniin tuuhea. Pienet kävyt 3–5,5 cm.
Kasvupaikka
Aurinkoinen–puolivarjoinen, keski–runsasravinteinen, tuore kasvupaikka. Sietää myös kalkkipitoista maata eikä ole herkkä halloille.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–IV, ehkä myös pohjoisempana. Kokemuksia pitkältä ajalta mutta niukasti.
Ryhmittely
Havupuut
Picea glehnii ©Jaakko