Juniperus squamata - himalajankataja

Himalajankataja kasvaa Himalajan ja Luoteis-Kiinan vuorenrinteillä 1600–4800 metrin korkeudella. Sen kasvutapa vaihtelee, kuten katajilla yleensäkin. Siitä saattaa tulla pieni puu, toisinaan se mataa maanmyötäisenä, mutta useimmiten se on pystykasvuinen pensas.

Himalajankatajan oksanpäät nuokkuvat kauniisti. Neulasmaiset lehdet ovat kolmen ryhminä, leveitä, käyriä ja teräväkärkisiä. Sinisävyisten neulastensa vuoksi himalajankatajaa kutsutaan myös sinikatajaksi. Neulasten väri vaihtelee sinisenvihreästä voimakkaan sinertävään. Kylminä kuukausina ne saavat ruskean ja pronssin vivahteita.

Himalajankatajan marjakäpy on soikea, kypsänä musta, ja sen sisällä on vain yksi siemen. Muiden katajalajien marjakävyissä on yleensä useampia siemeniä.

Himalajankatajaa ei yleisesti viljellä luonnonmuotoina, vaan kooltaan ja väritykseltään vaihtelevina lajikkeina. Ensimmäinen viljelyyn saatu himalajankataja oli kauniin teräksensininen. Sen löysi 1900-luvun alussa Frank Meyer ja se tunnetaan lajikemellä 'Meyeri'.

Suomenkielinen nimi
Himalajankataja
Heimo
Cupressaceae
Suku
Juniperus
Laji
squamata
Koko
0,3–0,6 m.
Kotipaikka
Vuoristot Koillis-Afghanistanista Keski-Kiinaan.
Kuvaus
Matalakasvuinen havupensas, jolla on sirosti nuokkuvat oksankärjet. Lehtien väri vaihtelee sinisenvihreästä voimakkaan sinertävään. Kaksikotinen.
Kasvupaikka
Aurinko, vähäravinteinen, kuiva, hiekkainen ja sorainen.
Menestyminen
Vyöhykkeet I (II–III), riippuen alkuperästä, ja parhaiten talvehtien puolivarjossa lumen alla.
Ryhmittely
Havupuut