Thuja koraiensis - koreantuija

Länsimaissa harvinainen koreantuija kasvaa luontaisena suppealla vuoristoalueella Pohjois- ja Keski-Koreassa. Se on hidaskasvuinen, kartiomainen havupuu, joka voi kotiseudullaan kasvaa yli kymmenmetriseksi puuksi, mutta jää usein huonommilla kasvupaikoilla pensasmaiseksi. Pellonraivauksen ja liiallisten hakkuiden seurauksena on vain vähän suvunjatkamiskykyisiä puita elossa, ja koreantuija onkin kotiseudullaan vaarantuneiden kasvilajin luettelossa.

Koreantuijalla on kaunis, säännöllisen kartiomainen kasvutapa ja litteät liekomaiset versot, joiden suomumaiset neulaset ovat alapinnaltaan liidunvalkeat. Neulasten yläpinta on yleensä himmeän tummanvihreä, mutta voi aurinkoisella paikalla saada hopeista sävyä. Rungon kuori on säikeinen, väriltään harmaanruskea.

Suomessa menestyvistä tuijalajeista koreantuija on toiseksi kestävin. Viljely alkoi maassamme 1930-luvun alussa, jolloin Mustilaan ja Metsäntutkimuslaitokselle saatiin siemeniä suoraan luontaiselta kasvupaikalta. Kahden tuijalajin kasvaessa rinnan on Mustilassa syntynyt myös koreantuijan ja kanadantuijan (T. occidentalis) välinen risteymä, idän ja lännen kädenlyönti, joka on koko maailman oloissa harvinaisuus.

Suomenkielinen nimi
Koreantuija
Heimo
Cupressaceae
Suku
Thuja
Laji
koraiensis
Koko
Suomessa täysikokoisena yleensä 4–8 m, mutta poikkeuksellisesti jopa 15 m.
Kotipaikka
Pohjois- ja Keski-Korea sekä Koreaan rajautuva Changbai-vuoristo Kiinassa.
Kuvaus
Kartiomainen, ainavihanta puu tai pensas. Litteät, suomumaiset lehdykät, joiden alapinta on liidunvalkoinen.
Kasvupaikka
Menestyy niin aurinkoisella kuin varjoisallakin paikalla tuoreessa, keski- tai runsasravinteisessa kasvualustassa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–IV.
Ryhmittely
Havupuut
thuja_koraiensis_maisemassa_jreinikainen.jpg
thuja_koraiensis_oksa_jreinikainen.jpg